Prestanite bacati potpuno iskoristivu i jestivu hranu
KADA pripremamo hranu, naši su pokreti automatski. Gulimo, režemo, čistimo, peremo i bacamo određene dijelova povrća, voća, mesa ili ribe koje smatramo neupotrebljivima. Zapitate li se je li to zbilja tako? Jesu li ti dijelovi hrane stvarno nejestivi ili mi sami određujemo što se može, a što ne može iskoristiti?
Hrvati godišnje bace oko 400 tisuća tona hrane, a ta bi se brojka mogla malo smanjiti uz odgovornije trošenje namirnica. Zapravo je vrlo mali dio svježeg povrća i voća doista nejestiv, a ostaci ručka mogu postati nešto novo i maštovito i zato prije nego što otvorite kantu za smeće, razmislite o planu B za ostatke hrane.
Ostaci povrća
Manje količine različitog sirovog povrća zamrznite i iskoristite za povrtne juhe. Od ostataka od guljenja povrća, primjerice kore mrkve i tikvice, vanjskih listova luka, stapki brokule i cvjetače skuhajte temeljac. Višak sirovog povrća dodajte u smoothieje ili ukiselite, a kuhano povrće ubacite u krem juhu ili umak za tjesteninu.
Ostaci voća
Ostatke voća dodajte u smoothieje ili shakeove, napravite od njih kompot, voćnu salatu, nadjev za savijače, kolače ili palačinke ili ih dodajte u voćne umake ili preljeve. Od kore naranče napravite zarazne arancine.
Ostaci začinskog bilja
Kod začinskog bilja iskoristiva je cijela biljka, zato sve zajedno nasjeckajte, dodajte omekšalom maslacu i napravite domaći začinski maslac. Još jednostavniji način kako da ih iskoristite je taj da nasjeckane komade pomiješate s vodom ili maslinovim uljem i smrznete u kalupima za led. Tako ste dobili začinske kocke koje možete dodati u svako jelo tijekom kuhanja.
Preostala tjestenina, riža, pire krumpir
Već skuhanu tjesteninu ili rižu dodajte u juhu, varivo ili od njih napravite ukusne ljetne salate s dodacima po izboru - povrće, tuna, ostaci pečenog mesa. Od pire krumpira napravite knedle, njoke ili popečke. Recept za jednostavne njoke je OVDJE.
Preostalo meso
Od pečenog mesa zbilja možete svašta. Dodajte ga sendvičima ili salatama, od njega napravite ukusan namaz ili najjednostavnije - dodajte ga na pizzu. Recept za namaz od ostataka kuhanog mesa i povrća iz juhe je OVDJE.
Ostaci kruha i peciva
Napravite krušne mrvice, nabujke, okruglice, nadjeve ili ga ispohajte za doručak, to barem svi volimo.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati