Prošli tjedan španjolske za 90, danas domaće trešnje već od 25 kuna za kilogram
NA ZAGREBAČKOJ tržnici Kvatrić našli smo domaće trešnje na gotovo svakom štandu. Cijena za kilogram kreće se od 25 do 50 kuna - ove jeftinije su sitnije i žuće, dok su skuplje crvenije i deblje. Ove su cijene svakako bolje od onih koje smo zatekli prošli tjedan na Dolcu. Tamo smo našli trešnje iz Španjolske za 90 kuna po kilogramu.
Njihova je primjena stvarno raznolika - kompoti, džemovi, marmelade, likeri, rakije, voćne, salate, torte i kolači su samo neka od jela gdje ih možete iskoristiti. Pri kupnji trešanja birajte one s peteljkom i čvrstom kožicom jer dulje traju. U hladnjaku ih možete čuvati maksimalno pet dana.
Možete ih bez problema zamrznuti
Sezona svježih trešanja je samo u svibnju i lipnju, pa tijekom ostatka godine za ukusne kolače možete koristiti i trešnje koje ste smrznuli. Možete ih zamrznuti tako da ih operete, dobro osušite, zatim raširite na podlozi (nekoj tacni) u jednom sloju i tek tada stavite u zamrzivač. Ostavite preko noći pa prebacite u vrećicu za zamrzavanje. Smrznute trešnje čuvajte do godinu dana.
Pašu i u slanim jelima
Za slastice s trešnjama i višnjama smo svi čuli i nebrojeno smo ih puta pripremali i kušali, ali jeste li znali da su trešnje odlične i u umacima za pečenja? Slažu se uz sve vrste pečenog mesa, a od priloga će najbolje ići uz domaće njoke ili krokete.
Ljeti, između ostalog, uživamo i u višnjama. Volimo ih u pekmezima, sladoledima, kompotima, a najviše u kolačima. Nije važno pripremate li ih s domaćim višnjama iz svog dvorišta ili s onima iz kompota, pripazite samo da u njima ne bude koštica.
Lako se čiste od koštica
Iako postoje razna pomagala i aparati koje možete koristiti, staklena boca i štapić za ražnjić ili slamka jedine su dvije stvari potrebne kada je u pitanju brzi trik za čišćenje zrelih višanja i trešanja od koštica. Najbolje će funkcionirati manja boca koja ima uži otvor.
Sve što trebate napraviti je staviti višnju ili trešnju na otvor i probosti je štapićem ili slamkom. Koštica će izaći iz voća i ostati u boci, a pritom nećete uprljati svoje prste i pola kuhinje. Imamo i par fora recepata za slastice s trešnjama (a kad dođu višnje, koristite njih):
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati