Slavna Ina Garten zna kako pripremiti mekana juneća rebra, meso samo pada s kosti
INA GARTEN je američka kuharica i televizijska voditeljica poznata po jednostavnom, ali sofisticiranom pristupu kuhanju. Voditeljica je popularne televizijske emisije Barefoot Contessa (Bosonoga Grofica) i objavila je brojne popularne kuharice s receptima koje je lako slijediti.
Jedno od Ininih ukusnih jela su i ova sporo pečena juneća rebra, izdašno i ukusno jelo koje je savršeno za posebne prilike ili ugodan obiteljski obrok. Recept zahtijeva juneća rebra koja se prvo kratku zapeku u pećnici, nakon čega im se dodaju povrće i crno vino.
>> Recept: Sporo pečena juneća rebra u umaku od crvenog vina Ine Garten
Sastojci
Za ovaj recept će vam trebati šest junećih rebara s kojih je očišćena suvišna masnoća. Trebat će vam i sol, svježe mljeveni crni papar, 60 ml dobrog maslinovog ulja, 350 g nasjeckanog luka (oko 2 glavice), 540 g celera u stabljici, narezanog na velike kockice (oko 6 velikih stabljika), 2 velike mrkve, oguljene i narezane na kockice, 1 mali komorač, očišćen od listova, peteljke i jezgre i narezan na velike kockice, 1 poriluk, očišćen i narezan na velike kolutove (samo bijeli dio), 3 režnja češnjaka, sitno nasjeckana, 750 ml suhog crnog vina, grančice svježeg ružmarina, grančice svježeg timijana, 1.5 l goveđeg temeljca i oko 10 g smeđeg šećera.
Nizozemska pećnica
Recept zahtijeva dutch oven ili lonac od lijevanog željeza s poklopcem. Ako nemate dutch oven, možete koristiti veliki, duboki lonac koji se može staviti u pećnicu ili vatrostalnu posudu s poklopcem koji čvrsto prianja. Ako nemate poklopac za vatrostalnu posudu, iskoristite najmanje dva sloja čvrsto pričvršćene aluminijske folije.
Ključno je koristiti posudu koja je dovoljno velika da u nju stanu rebra i povrće i koja je dovoljno duboka da vam omogući dodavanje temeljca i vina bez prelijevanja tekućine. Ako koristite običan lonac ili vatrostalnu posudu, možda ćete morati malo prilagoditi vrijeme pečenja.
Priprema
Zagrijte pećnicu na 200 Celzijevih stupnjeva, a juneća rebra očistite od viška masnoće i začinite solju i paprom. Rebra stavite na lim za pečenje i pecite 15 minuta, a zatim izvadite iz pećnice.
Dok se rebra peku, pripremite i narežite povrće. U posudi u kojoj ćete pripremati ovo jelo, na štednjaku zagrijte 60 ml maslinovog ulja i pirjajte luk, celer, mrkvu, komorač i poriluk. Povrće pirjajte na slabijoj vatri oko 20 minuta uz povremeno miješanje, a na kraju dodajte sitno nasjeckani češnjak i pirjajte još 2 minute.
Povrće zalijte sa 750 ml suhog crnog vina i pustite da zavrije. Kad je zakuhalo, smanjite vatru i kuhajte smjesu dok se tekućina ne reducira na pola, oko 10 minuta. U posudu dodajte sol, papar te vezicu svježeg ružmarina i majčine dušice pa na povrće stavite pečena rebra. U lonac ulijte 1.5 l goveđeg temeljca i oko 10 g smeđeg šećera pa sve zakuhajte.
Kad je zakuhalo, poklopite posudu i pecite u pećnici na 150 stupnjeva 2 sata, odnosno dok meso ne omekša. Rebra treba peći dok ne postanu vrlo mekana pa ih povremeno provjeravajte i po potrebi zalijevajte temeljcem kako bi ostala sočna.
Dovršavanje jela
Kad su rebra pečena, pažljivo ih izvadite iz posude i ostavite sa strane. Odbacite začinsko bilje i uklonite višak masnoće s vrha umaka. Posudu prebacite na štednjak i povrće i umak kuhajte na srednjoj vatri 20 minuta ili dok se umak ne reducira i zgusne.
Na kraju vratite rebra u lonac i zagrijte ih, a zatim poslužite s povrćem i umakom sa strane. Uživajte u jelu!
>> Recept: Sporo pečena juneća rebra u umaku od crvenog vina Ine Garten
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati