Što je to pir, u kojoj hrani ga jedemo i zašto ga ne koristimo češće
PIR (TRITICUM spelta) je vrsta pšenice koja se uzgaja već oko 7000 godina. Bio je važna osnovna namirnica u dijelovima Europe od brončanog doba pa sve do srednjeg vijeka. Trenutno preživljava kao reliktna vrsta pšenice u srednjoj Europi i sjevernoj Španjolskoj, ali polako dobiva na popularnosti kao dio tržišta zdrave hrane.
Ljudskom organizmu može osigurati niz potrebnih hranjivih sastojaka jer sadrži ugljikohidrate, masti, minerale, vitamine i celulozu. Uzgaja se bez genetskih modifikacija i primjene pesticida. Po sadržaju proteina, pir spada u sam vrh žitarica jer sadrži od 12.5 do 19.5% proteina u zrnu.
Čak su i gradovi nazvani po njemu
Pir se na njemačkom jeziku naziva dinkel, a pronađen je na arheološkim nalazištima u Njemačkoj i Švicarskoj koja datiraju iz 1700. godine p.n.e., vremena kada su se ljudi na tom području počeli baviti poljoprivredom. Bio je dobar usjev za uzgoj na siromašnom tlu i u lošim vremenskim uvjetima jer je bio otporan na mnoge uobičajene nametnike i biljne bolesti.
Tijekom cijelog srednjeg vijeka bio je važna trgovačka roba, a čak je i nekoliko gradova nazvano po njemu, uključujući Dinkelsbühl i Dinkelscherben u Bavarskoj, koji oba imaju grb s tri klasa pira. Koristio se za kuhanje piva i nekoliko pivovara u Njemačkoj i Austriji još uvijek proizvodi Dinkelbier.
Votka, pivo i kava
U Njemačkoj i Austriji kruh i kiflice od pira (Dinkelbrot) su široko dostupni u pekarnicama, kao i brašno od pira u trgovinama. U Poljskoj su kruh i brašno od pira općenito dostupni kao zdrava hrana i lako ih je pronaći u pekarnicama i trgovinama, a također se koristi i za proizvodnju votke.
Pir sadrži gluten i nije prikladan za osobe s celijakijom, ali mnogi smatraju kako je kruh od pira lakše probavljiv od pšeničnog i da ga osobe s blagom intolerancijom na pšenicu mogu jesti, što nije znanstveno dokazano.
Iako su pekarski proizvodi od pira mekani i ukusni, kruh i peciva se brzo suše i postaju tvrdi. Pir se također koristi i u proizvodnji nadomjestaka za kavu koji se na njemačkom jeziku nazivaju Dinkelkaffee.
Priprema pira u zrnu
Pir je potrebno namakati oko 8 sati ili preko noći. Dobro ga isperite i dodajte u lonac s vodom u omjeru 3 dijela vode i 1 dio pira. Vodu obavezno posolite, a možete ga kuhati i u temeljcu ili juhi.
Pustite da zavrije, pa zatim smanjite vatru i kuhajte oko 1 sat. Možete ga jesti takvog kakav je ili dodati malo maslaca i zatim poslužiti s omiljenim proteinima i puno povrća. Kuhani pir također se može dodati u salate, juhe i variva, a možete ga koristiti umjesto riže u bilo kojem jelu s rižom.
Pirov kruh s makom
Njoki od svježeg sira i pirovog brašna
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati