Sve što trebate znati o izradi klasičnog biskvita + isprobani recept
BISKVIT je vrsta laganog, spužvastog tijesta koje se koristi kao podloga za torte i kolače, a priprema se od samo tri osnovna sastojka - brašna, jaja i šećera. Biskvit se pojavio sredinom 18. stoljeća, kada su kuhari naučili tehniku dizanja tijesta uz pomoć tučenih jaja, a danas se njegova priprema smatra jednom od osnovnih slastičarskih tehnika. Ako se pridržavate nekoliko osnovnih uputa za izradu biskvita, uvijek ćete proizvesti jednostavnu i ukusnu podlogu za kolač ili tortu.
Priprema je ključna
Uvijek prvo izvažite i pripremite sve sastojke kako biste, jednom kada krenete miješati, mogli raditi ubrzanim tempom. Ako smjesa predugo stoji, tijesto će početi gubiti zrak i neće se jednako dobro dići. Brzim radom ćete spriječiti ostavljanje smjese da stoji dok vi nešto važete, ali i pretjerano miješanje tijesta, koje isto može imati nepoželjne rezultate.
Kalupe je potrebno namastiti, a njihovo dno obložiti papirom za pečenje. Ako to učinite unaprijed, kalupe ćete moći puniti čim je tijesto spremno. Iz istog razloga, uvijek zagrijte pećnicu unaprijed i zapamtite, što tijesto kraće stoji, biskvit će biti lakši.
Temperatura sastojaka je važna
Provjerite jesu li vaši sastojci sobne temperature. Jaja iz hladnjaka će se teže umutiti i neće zadržati isti volumen zraka kao jaja koja su dovedena na sobnu temperaturu. Ako koristite maslac, ne smije biti hladan jer će mu trebati previše vremena da se uklopi u šećer i jaja, što može uzrokovati pretjerano miješanje, što zauzvrat znači teži i manje prozračan biskvit. Maslac bi trebao biti mekan, ali još uvijek kompaktan.
Svježa jaja i prosijano brašno
Koristite brašno za kolače jer je finije mljeveno. Prašak za pecivo prvo pomiješajte s brašnom pa zatim sve skupa prosijte. Prosijavanjem dodajete zrak, a time i lakoću biskvitu.
Uvijek koristite najsvježija moguća jaja jer će bjelanjci svježih jaja lakše proizvesti čvrsti snijeg. Kada mutite jaja i šećer, miksajte dok smjesa ne postane gotovo bijela, što znači da je u smjesu ugrađena dovoljna količina zraka.
Jednostavan biskvit - recept
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati