Torta Karpatka tradicionalna je kremasta poljska slastica, imamo super recept

KARPATKA je tradicionalna poljska torta, poznata i kao poljska kremšnita, s bujnim kremastim nadjevom od vanilije koji se nalazi između dva sloja kuhanog choux tijesta. Torta izgledom podsjeća na Karpate, a kada se posipa šećerom, izgleda baš kao ovaj planinski lanac prekriven snijegom. Hit je na društvenim mrežama zbog kombinacije kremaste sredine, hrskavih kora i tog divnog okusa.
Kombinacija hrskavog tijesta i kreme
Posebnost ove torte, osim ukusne kreme od vanilije, svakako je i kuhano tijesto, poznato i kao choux. To tijesto koristi se za izradu slastica poput princes krafni i eklera, a pravi se od samo nekoliko sastojaka - mlijeka, vode, maslaca, šećera, jaja, soli i brašna.
Tijesto se kuha, a zatim i peče, a može se puniti raznim nadjevima. U ovoj poljskoj verziji, to je nadjev od vanilije, za koji su potrebni šećer, gustin, žumanjci, mlijeko, maslac i ekstrakt vanilije. Recept za ovu tortu, s u gram točnim količinama sastojaka i detaljnim koracima pripreme, možete pronaći ovdje, a kako bi vam svaki put ispala odlično, u nastavku imamo nekoliko savjeta.
Savjeti za najbolju Karpatku
Kako biste napravili najfinije tijesto, prvo zakuhajte vodu, maslac, šećer i sol. Lonac maknite s vatre i dodajte brašno, neprestano miješajući, a kako biste izbjegli stvaranje grudica u tijestu, cijelo brašno dodajte odjednom i dobro promiješajte.
Kuhano tijesto ili pâte à choux može se napraviti s vodom, mlijekom ili mješavinom vode i mlijeka. Ako radite samo s mlijekom, imat će bogatiji okus, ali će tijesto biti mekše. Tijesto napravljeno samo s vodom bit će hrskavije, ali neće imati tako bogat okus pa je najbolja kombinacija vode i mlijeka.
Za najukusniju kremu postupno ulijevajte vruće mlijeko u smjesu od žumanjaka i neprestano miksajte. Polaganim dodavanjem mlijeka spriječit ćete zgrušavanje jaja. Kremu zatim ponovno stavljate na vatru, a nakon što primijetite mjehuriće, kuhajte još minutu za najbolje rezultate.

bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati