Tripice - nekima najveća ljubav, a drugima noćna mora, za 39 kuna po kilogramu
TRIPICE su jelo koje ili obožavate ili ga nikada niste probali. Pripremaju se u svim krajevima svijeta na raznolike načine, a hrvatski naziv dolazi od francuske riječi tripe (utroba, crijeva, iznutrice koje se koriste kao hrana). Česta je zabluda da se tripice pripremaju od crijeva. Ustvari se radi o debeloj sluznici želuca preživača, posebice goveda.
Također se spravljaju od želudaca koze, ovce, svinje, jelena, tune i grdobine. Narezani želuci se prije upotrebe kuhaju i temeljito čiste. Za spremanje kobasica očišćene tripice se sjeckaju na manje, a za spremanje kuhanih i jušnih jela na veće komade, odnosno trake. U Hrvatskoj postoje i drugi nazivi, kao što su fileki, dropci, škembići (od turskog işkembe), burag i vampi.
Ove s fotografije našli smo u jednoj zagrebačkoj mesnici - radi se o kratko opkuhanim junećim tripicama koje se prodaju po 39 kuna za kilogram.
Tripes à la mode de Caen
Tripes à la mode de Caen ili gulaš od tripica važno je jelo francuske kuhinje, a u velikoj je mjeri ostalo nepromijenjeno još od srednjeg vijeka. Goveđe tripice, volovske noge, mrkva, luk, celer i začini pirjaju se 14 sati u jabukovači i rakiji od jabuke, a meso postaje mekano, slatko i sočno. Iako se ovo jelo priprema tijekom cijele godine, u francuskoj pokrajini Normandiji mještani vjeruju da je najbolje ujesen, nakon što jabuke rode. Dio voća padne na tlo te ga stoka ga jede zajedno s bogatom sezonskom travom, što tripicama daje poseban okus.
Zelene tripice
Tripice koje nisu temeljito prokuhane i očišćene nazivaju se zelene tripice i popularne su kao hrana za kućne ljubimce. Njihov je miris neprijatan ljudima, ali se tripice danas prodaju već polukuhane i gotovo da nemaju mirisa te su prilično neutralnog teka.
Težačko, ali i gurmansko jelo
Danas pomalo zaboravljeno, ovo je jelo sve do kraja osamdesetih bilo vrlo popularno na našim prostorima, a moglo se pronaći i u najboljim restoranima. U pravilu se priprema kuhanjem narezanih trakica želuca s ostalim sastojcima dok se ne dobije gusta juha.
U Hrvatskoj se najpopularnija varijanta ovog jela priprema od goveđih tripica, a obavezno uključuje slaninu ili pancetu. U Dalmatinskoj zagori i primorju cijenjene su i janjeće tripice, a u ponekim primorskim mjestima možete kušati tripice od tune ili grdobine.
Klasičan recept za domaće špek fileke možete pronaći OVDJE, a OVDJE se nalazi recept za varivo od tripica s chilijem, slanutkom i začinskim biljem.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati