Tržnice su i dalje pune tikvi. Napravite juhu, pitu, štrudlu ili njoke, imamo recepte
TIKVE, buče ili bundeve su jednogodišnje biljke koje izvorno dolaze iz Amerike, a pripadaju obitelji tikvovki, u koju spadaju i dinja, krastavac i lubenica. Iako većina ljudi tikve poistovjećuje s povrćem, s botaničkog stajališta se smatraju voćem jer u sebi sadrže sjemenke biljke.
Vjeruje se da tikve, zajedno s kukuruzom i grahom, potječu iz Meksika i Srednje Amerike gdje su se kao hrana počele uzgajati prije otprilike 7500 godina. Autohtoni stanovnici su podijelili mnoge vrste tikvi s europskim doseljenicima, koji su sjeme prenijeli u svoje zemlje.
Danas se tikve i bundeve uzgajaju u cijelom svijetu i iznimno su popularne kao prehrambena namirnica. Kod nas su najpoznatije tri vrste, obične tikve (Cucurbita pepo), tikve pečenice (Cucurbita maxima) i muškatne tikve (Cucurbita moschata).
Ljetne i zimske tikve
Sve tri vrste se mogu tretirati kao zimske tikve jer se odrasli plodovi mogu čuvati mjesecima, međutim, obične tikve (Cucurbita pepo) uključuju neke sorte, poput tikvica, koje je bolje koristiti samo kao ljetne tikve. Ljetne tikve su one koje se beru nezrele, dok im je kora još mekana i jestiva.
Zimske tikve se razlikuju od ljetnih po tome što se beru i jedu u zreloj fazi, kada su njihove sjemenke u potpunosti sazrele, a kora otvrdnula. U ovoj fazi većina sorti ovog povrća može se pohraniti za korištenje tijekom zime. Zimske tikve se u pravilu kuhaju prije jela, a kora im nije jestiva.
Kuhanje sa zimskim tikvama
Postoji mnogo načina za pripremu zimskih tikvi, a mi smo se ovdje pozabavili s tri najlakša. Sjajno funkcioniraju bez obzira na to imate li muškatnu ili hokaido tikvu, bundevu ili bilo koju drugu zimsku tikvu, a najbolje od svega je što ove metode funkcioniraju i bez obzira na to kako ćete koristiti tikvu koju pripremate.
U pećnici
Zagrijte pećnicu na 190°C i lagano nauljite posudu za pečenje. Odstranite sve stabljike tikve pa je prepolovite po dužini. Upotrijebite veliku žlicu za juhu kako biste odstranili sjemenke i vlaknaste tvari koje rastu oko njih.
Polovice tikve položite u posudu za pečenje s prerezanom stranom prema dolje i pecite dok ne omekšaju kada ih probodete vilicom, što može potrajati od 15 do 45 minuta, ovisno o vrsti i veličini zimske tikve. Pečenje u pećnici odgovara svim vrstama zimskih tikvi i nakon što omekšaju, mogu se pretvoriti u pire i koristiti za pripremu slanih i slatkih jela.
Na pari
Tikvu prepolovite i očistite od sjemenki kao i u prvom primjeru. Zatim je narežite na komade, a možete je i oguliti. Zakuhajte malo vode u velikom loncu, a komade tikve položite u košaru za kuhanje na pari i stavite poklopljene iznad kipuće vode. Kuhajte na pari, poklopljeno, dok ne omekšaju kad se probodu vilicom, 10 do 20 minuta, ovisno o veličini komada.
Kao i pečena tikva, tikva kuhana na pari je također dobra za pripremu pirea i daljnje korištenje u raznim receptima. Kuhanje na pari najbolje funkcionira s vrstama tikvi koje nije previše teško oguliti, poput muškatne i kabocha tikve.
U mikrovalnoj
Tikvu u mikrovalnoj možete skuhati cijelu, a zatim je izrezati i očistiti kad je već omekšala. Prvo tikvu probušite vilicom na nekoliko mjesta, a zatim je kuhajte u mikrovalnoj pećnici na punoj snazi oko 5 minuta za manje komade i oko 10 minuta za veće.
Kada je tikva gotova, vilica bi trebala lako probušiti koru i meso. Ako se to ne dogodi, nastavite je kuhati u mikrovalnoj pećnici u intervalima od 1 minute sve dok ne omekša. Gotovu tikvu prvo pustite da se ohladi kako biste njome mogli rukovati pa je prepolovite po dužini, izdubite i očistite.
>> Recept za cheesecake s tikvom
>> Recept za kremastu juhu od tikve
>> Recept za peciva s pireom od tikve
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati