Upoznajte kuhara koji ispred kamera priprema invazivne životinjske vrste

HRANA JE jedan od najboljih načina za povezivanje s ljudima različitih kultura. Bez obzira na našu kulturu ili podrijetlo, svi uživamo u ukusnoj hrani. No hrana nije samo pitanje okusa; ona također odražava naše podrijetlo i kulturu, povezujući nas sve u jedinstvenu globalnu mrežu.
Recepti koji se prenose kroz generacije omogućuju nam da nastavimo s pričama naših predaka kroz boje, mirise i teksture. Za nomadske kulture, poput Hmonga, hrana je poput pokretne domovine koja omogućava povezanost s korijenima bez obzira na udaljenost.
Nomadski narod iz jugoistočne Azije
Za razliku od mnogih drugih, narod Hmong nikada nije imao svoju državu. Većinom su se naseljavali u jugoistočnoj Aziji, u zemljama poput Kine, Vijetnama, Laosa, Tajlanda i Mjanmara.
Nakon suradnje s SAD-om tijekom Vijetnamskog rata, mnogi Hmongi su tražili azil u Americi, ali i u Australiji, Francuskoj, Kanadi i Njemačkoj. Unatoč raseljavanju, obiteljske i kulinarske tradicije omogućile su očuvanje njihovog identiteta.
Jedan od onih koji predstavljaju kulturu i kuhinju Hmonga je chef Yia Vang, vlasnik restorana Union Hmong Kitchen u Minneapolisu u američkoj saveznoj državi Minnesoti.
Od 2016. godine, chef Yia predstavlja tradiciju Hmonga kroz lokalnu gastronomiju. Nominiran je za prestižnu nagradu James Beard, gostovao je u emisiji Iron Chef i vodi popularnu TV emisiju Feral, koja će uskoro započeti s drugom sezonom.
Pitoni, iguane i divlje svinje
Kuhinja Hmonga sadrži mnoge sastojke tipične za jugoistočnu Aziju, poput limunske trave, đumbira, češnjaka i ljutike. Omiljeno jelo chefa Vanga je rižina palačinka punjena svinjetinom i mladim lukom.
U svojoj emisiji Feral Vang donosi duh kulture Hmonga fokusirajući se na lov i pripremu invazivnih životinja poput pitona, iguana i divljih svinja. Emisija uspješno spaja elemente avanture i kulinarske kreativnosti, pružajući gledateljima sasvim autentično iskustvo.
Jednom je prilikom ispričao kako je svom ocu objasnio što planira raditi u emisiji. Njegov otac bio je iznenađen i napomenuo da su njihovi preci već tisućama godina to radili u planinama. Kada je dobio zadatak da lovi invazivne iguane, prisjetio se razgovora s ocem.
Otac mu je ispričao kako je kao dječak često lovio te životinje i kako su ih kuhali i jeli. Bilo je posebno emotivno kada mu je otac prenio recept koji je koristio kao dječak. Chef Vang smatra da Feral odražava filozofiju kuhinje Hmonga. Vjeruje da priroda oko nas pruža sastojke za jela koja nas povezuju i hrane dušu te okupljaju zajednicu.
Osim u svom restoranu i emisiji, Vang kulturu Hmonga promovira i kroz podcast Hmonglish, ali i u PBS-ovoj emisiji Relish. Njegova želja je da ljudi shvate da je on samo mladi Hmong iz Minnesote, ali kroz svoja putovanja i susrete s različitim ljudima uvijek se vraća spoznaji da hrana povezuje ljude.
Nova sezona emisije Feral počinje za nekoliko dana na Outdoors Channelu, a treća sezona je najavljena za prosinac.

bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati