Uskoro kreće Asian Street Food Festival, poznata su sva jela koja će se nuditi

BLIŽI SE 23. travnja i otvorenje 3. Asian Street Food Festivala, a organizatori najavljuju dosad najbogatiji program od 23. do 29. travnja na Trgu Josipa Jurja Strossmayera u Zagrebu.
>> Na trećem Asian Street Food Festivalu nudit će se bao buns pašticada i Dubai jagode
Među 11 izlagača ove će godine biti atraktivnih noviteta, od premijernog pojavljivanja kućice Noel* by Ivan Temšić, iz čije se raznolike ponude posebno izdvaja japanski Katsu Sando s piletinom, preko popularnog šrilankanskog restorana Curry Bowl koji će publici ponuditi raskošan izbor curryja, ali i tradicionalnu deliciju kothu.
Tu je i kućica Gdje je Jura mladog Jurja Klepića koji će spremati Fry Dubai - gelato od pistacije pohan u kadaifu i bjelanjku. Jellyfish in Space ponudit će moćnu selekciju mekanih i sočnih bao bunsa s posebnim naglaskom na fuziju u kojoj će bunsima dati hrvatski štih, pa će tako posjetitelji moći probati bao bunse s pašticadom u kombinaciji s kimchijem i umakom od manga.
Kućica Kawaii oduševit će sve ljubitelje slatkog jer donosi japanske Harajuku palačinke i Tonghulu - karamelizirano voće na štapiću koje krcka pod zubima.
Chef Mario Mihelj pripremat će poznato kinesko street food jelo
Za svoje prvo pojavljivanje na Asian Street Food Festivalu član žirija MasterChefa, chef Mario Mihelj pripremio je također pravu ekskluzivu: prvi put u Hrvatskoj predstavit će poznato kinesko street food jelo Rou Jia Mo. Ovo se jelo smatra kineskim ekvivalentom zapadnjačkog burgera jer spaja kruh i meso, ali osim toga nema previše sličnosti.
Chef Mihelj je za Asian Festival pripremio Rou Jia Mo u dvije verzije: tako će posjetitelji imati jedinstvenu priliku kušati ovaj specijalitet u hrskavom kruhu od vučenog tijesta nalik bureku s junetinom i piletinom. Posebno marinirano meso dolazi u kombinaciji s wok povrćem i kineskim začinima, prilozima i umacima.
Gyoze, tajlandska hrana te hibrid sushija i burrita
Originalne novitete donose i miljenici publike Purple Monkey, koji će u Gyoza baru uz hrskave i sočne gyoze od piletine, svinjetine, patke i vege, ponuditi i dva posve nova jela: Squid Stix – ražnjić s iznimno mekanom i sočnom lignjom te Pop Corn Chicken uz dva umaka: creamy sriracha mayo ili sweet chili.
Imat će i popularne mochi sladolede u četiri okusa: mango i marakuja, čokolada, kokos i pistacija. Tajlandski street food restoran Thai Thai nudit će tajlandske specijalitete - od legendarne ljute hrskave piletine s rižom, do kiselo-ljute Tom Yum juhe s kozicama i rižinim rezancima te neizostavnog Pad Thaija. Posjetitelji će moći probati i desert, svježi mladi kokos punjen ljepljivom rižom i sladoledom od kokosa.
Zagrebački SoHo, najpoznatiji po svojim izvrsnim sushi rolicama, ove će godine na Asian Festivalu predstaviti novi hit - SoHorrito. Izdašni hibrid sushija u burrito formatu dolazi u pet verzija: piletina, tuna, kozice, losos i veganski. U ponudi će biti i njihov slavni Premium Shrimp, četiri komada sočnih i hrskavih škampa uz umake, a novost je Squid Kadaif - okruglice od lignji u kadaifu uz creamy sriracha mayo ili sweet chili umak.
Mochi i ramen radionice
Ove egzotične slane delicije nadopunjava selekcija mochi sladoleda koji spaja tradicionalni japanski kolač od riže s osvježavajućim sladoledom, što ga čini i vizualno i okusno neodoljivim desertom. Mochijem će se na svojoj radionici baviti i Maki Nagayoshi, simpatična vlasnica japanskog restorana Pink Pig, koja objašnjava kako mochi u Japanu nije isključivo desert, već i prilog slanim jelima, baš kao i riža.
Kako se izrađuje tradicionalni mochi, Maki će demonstrirati tijekom dvosatne radionice u nedjelju, 27. travnja od 13:00 sati. Otkrila je da će posjetiteljima objasniti korijene i kulturno značenje mochitsukija, drevne japanske tehnike u kojoj se kuhana ljepljiva riža udara i gnječi drvenim batom u velikom koritu kako bi se dobila glatka i elastična masa za mochi. Na kraju će okupljeni imati priliku kušati tradicionalni mochi serviran uz slatki soja umak s nori algama.
Sve tajne izvrsnog ramena tijekom Kikkoman radionice otkrit će Nastasja Chiara Petrić u četvrtak, 24. travnja od 17:00 sati, a u petak od 20:30 sati posebno će uživati svi ljubitelji filmova jer je na rasporedu Staropramen Movie Night i fenomenalan azijski hit film.
U planu je i humanitarna akcija
Osim zabave i edukacije, Asian Street Food Festival imat će i humanitarni karakter – u suradnji Fisherije i rukometaša RK Zagreba u nedjelju će se održati humanitarna prodaja Fisheria sushi snack boxeva, a sav prihod namijenjen je projektu Davora Rostuhara koji donosi nove tehnologije u manje škole diljem Hrvatske. U humanitarnoj prodaji sudjelovat će rukometaši Matej Mandić i Luka Lovre Klarić.
U ponedjeljak, 28. travnja od 18:00 sati održat će se Materia matcha workshop. Materia je wellbeing brend koji promovira zdrav način života i dugovječnost kroz funkcionalne proizvode i ljubav prema sebi. Najpopularniji proizvod brenda Materia je matcha, nježni zeleni čaj u prahu, a na Asian Street Food Festivalu tijekom pop-up matcha workshopa pokazat će svim zainteresiranima kako se pravilno priprema popularna varijanta matcha latte, opisati njezine benefite i objasniti zašto je matcha izvrsna zdrava alternativa kavi.
Mjesto: Trg Josipa Jurja Strossmayera, Zagreb
Trajanje: 23. do 29. travnja 2025.
Radno vrijeme: pon-pet 12-00, sub-ned 11-00
Ulaz: besplatan
