Zaboravljeni recepti: Goranski nadjev - nekad jelo seljaka, a danas delicija
JEDNO od tradicionalnih jela koje se u Gorskom kotaru priprema za Uskrs je goranski nadjev. Radi se o jelu čiji su sastojci vrlo jednostavni poput starog kruha, jaja, šunke, špeka i mladog luka.
Kada pitate Gorane o nadjevu, iznenadit će vas koliko to jelo ima inačica te koliko je različitih naziva za nadjev, a svaka kuća ima svoj način pripreme.
Nekad jelo seljaka, danas delicija
Divna je to tradicija koju sam rado primila i nastojim je sačuvati. Goranski nadjev je danas specijalitet koji je u prošlosti bio jelo seljaka i kosaca. Domaćice su na taj način mogle nahraniti radnike i svoju obitelj uz malo mesa, jaja, suhog kruha i luka. Ono što je tada bila hrana za siromašne, danas je pravi gastro biser i valjalo bi ga sačuvati od zaborava i uvesti u ugostiteljsku ponudu.
U Gorskom kotaru se nadjev priprema u jako puno varijanti i isto tako ima mnogo imena i naziva, ovisno u kojem mjestu se pravi. Crnoluški želudac, želodac, budla, nadelo, nadev, hrge - sve su to varijante goranskog nadjeva. Osnova svakog nadjeva su šunka, špek, svježa jaja, suhi kruh i mladi luk.
Može se raditi u raznim oblicima
Tradicionalno se puni dimljeni svinjski želudac, no sada već postoje modernije varijante gdje se koriste crijeva za salame. U dijelu Vrbovskog uz Kupu (Severin, Lukovdol, Jadrč) će vam ponuditi hrge, smjesu za nadjev koja se kuha u obliku knedli.
Pravilo je 1 hrga – 1 jaje. Suhi kruh se nasjecka na kockice i pomiješa s umućenim jajima, a špek i mladi luk se poprže na svinjskoj masti te se pomiješa s kruhom koji je upio jaja. Od toga se rade hrge, poput knedli te se uvaljaju u bijelo pšenično brašno da budu glatke. Kuhaju se u slanoj vodi ili u vodi gdje se kuhala uskrsna šunka.
Nadjev se može kuhati i u platnenoj krpi ili nekom kalupu, a može se i peći u pećnici u kalupu poput nekog nabujka. Postoje inačice gdje se nadjevom puni tijesto pa se sve skupa peče u obliku pogače. Poslužuje se ohlađen i narezan uz kuhanu šunku, kuhana jaja, mladi luk i hren.
Ako se želite okušati u pripremi ovog autohtonog goranskog jela, donosim recept iz Vrbovskog iz stare bilježnice, OVDJE je. Količinu sastojaka prilagodite po želji i potrebi, ovisno za koliko ljudi pripremate.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati