Pijesak doslovno zatrpava ovo rusko mjesto na sjeveru, no stanovnici otkrivaju zbog čega se ne želi odseliti

5K
Iako na prvi pogled izgleda kao napušteno mjesto izgubljeno negdje u pustinji, rusko selo Šojna još uvijek je naseljeno. Nalazi se na sjeveru, na rubu arktičkog kruga, a stanovnici ovog malog i izoliranog mjesta imaju specifičan problem - zatrpava ih pijesak.

Šojna je u sovjetsko doba (u 30-im godinama prošlog stoljeća) bila uspješno ribarsko mjesto, no zbog masovnog izlova je došlo do nestašice ribe, a time i masovne selidbe stanovništva. No, još uvijek ima onih koji Šojnu ne žele napustiti.

U Šojni nećete naći hotele ili velike supermarkete. Drvene kuće i kolibe jedine su građevine na koje ćete naići. I da, postoje "bolji" i "lošiji" kvartovi. Naime, u jednom dijelu Šojne su kuće više-manje u sasvim urednom stanju, dok su u drugom dijelu do krova zatrpane pijeskom. Zbog toga su neki stanovnici morali seliti svoje domove, no i dalje im napuštanje ovog zabačenog mjesta ne pada na pamet. Postoji više razloga. Neki od njih cijeli život žive u Šojni pa ne osjećaju potrebu da se presele u veće gradove, drugi razmišljaju o financijama.

Naime, stanovnici ovog mjesta od države dobiju posebnu naknadu jer žive daleko od ostatka civilizacije, a dobiju i bonus na plaću pa njihova mjesečna primanja nerijetko budu i do 3 puta veća od ljudi koji žive u naseljenijim gradovima. Život u Šojni dakako ne izgleda kao u drugim ruskim gradovima i selima, no svejedno je sve u nekoj mjeri organizirano. U selu živi oko 300 ljudi, no iako je prosječna starost 50 godina, načelnica kaže da se u Šojnu vraća sve više mladog stanovništva. Svatko od njih ima svoj zadatak, a nezaposlenost je praktički nepoznat pojam.

Kuće nemaju vodu pa je uzimaju iz zajedničkog bunara, a u selu postoji samo jedan dućan koji ponekad treba i do 2-3 tjedna da ponovno nabavi svježe povrće i ostale namirnice koje uspiju rasprodati. Stanovnici običnu pišu popise namirnica koje trebaju pa zbog toga uglavnom imaju sve za normalan život i normalnu prehranu.

Nedostaci? Stanovnici sa smiješkom na licu kažu da ih živcira pijesak u obući, no moglo bi se reći da su se na to već davno naviknuli. Još jedan nedostatak je puno rjeđe tuširanje, no na polarnim hladnoćama se ionako ne znoje previše. U selu imaju jednu kuću koju su uredili kao "banyu", tj. rusku verziju saune, pa svatko čeka svoj red kako bi se u njoj jednom tjedno očistili.

Vezano

Popularno

Najnovije

1 komentara
Za komentiranje otvori Lajk.hr
gifomanijak   •  30 listopada 2018
ludilo, skoro kao ona mjesta u lici i gorskom kotaru koja mi nikako nisu jasna