10 čudnih fenomena koji izgledaju kao da nisu s ovog svijeta

39K
Foto: BrightSide
Naš planet je pun neobičnih fenomena i misterija koje znanost ne može baš uvijek objasniti. Za većinu toga je zaslužna Majka priroda koja se voli igrati s bojama i iznenaditi nas čudnim oblicima...

Misteriozna pjena u Kini 2013. godine

U jednom kineskom gradu je 2013. godine misteriozna pjena počela izlaziti iz rupe (promjera 1 cm) na cesti. Nakon nekog vremena se ponovno povukla. Nije riječ o kanalizaciji.

The Black Crack pukotina u američkom nacionalnom parku Canyonlands

Ova prirodna formacija izgleda strašno i jedna je od glavnih turističkih atrakcija u saveznoj državi Utah.

Bioluminescentne plaže

Ovakve svjetleće plaže izgledaju zaista čarobno. Za prekrasno plavo svjetlo su zaslužni posebni planktoni.

Šarene planine u Kini

Ove šarene planine u kineskom Nacionalnom geoparku Zhangye dokaz su da se i priroda voli igrati s bojama. UNESCO ih je zaštitio 2009. godine, a razlog ovih šarenih boja su željezovi oksidi i razni drugi minerali.

Savijena šuma u Poljskoj

Izgleda kao lokacija iz nekog filma fantazije, no ova šuma stvarno postoji, i to u Poljskoj. Posađena je 1930. godine i pretpostavlja se da su ljudi nekako zaslužni za ovaj neobični oblik stabala, no nitko ne zna pravu istinu o ovoj čudnoj šumi.

Pyura chilensis - živući kamen

Iako izvana izgleda kao kamen, ovo zastrašujuće krvavo stvorenje je živo biće i unutra izgleda kao da je puno organa. Može se pronaći na obalama Čilea i Perua.

Podvodni vodopad

Prekrasni prizor na obalama Mauricijusa izgleda kao mjesto na kojem ne postoje zakoni fizike, no iza svega ovoga se krije optička iluzija koju je oblikovao pijesak.

Crvena kiša u Indiji

2001. godine je neobična prirodna pojava u indijskoj saveznoj državi Kerala začudila stanovništvo i ofarbala im odjeću. Kasnije su otkrili da su razlog spore algi koje su isparile i vratile se na tlo kišom. Isto to se pojavilo još jednom, 2012. godine, u Indiji i Šri Lanki.

Pustinjska ruža

Vjerojatno znate onu Stingovu pjesmu "Desert rose", no jeste li znali da pustinjske ruže stvarno postoje? Riječ je o formaciji kristala gipsa i barita s, naravno, dodatkom pijeska.

Snježni donuti

Kad se snijeg zakotrlja i pada niz brijeg ili brdo, obično se stvori lavina ili samo velika lopta snijega, no u nekim slučajevima se stvori i formacija koja izgleda kao snježni donut.

Vezano

Popularno

Najnovije

1 komentara
Za komentiranje otvori Lajk.hr
OttoGrunt   •  27 veljače 2020
Savijena šuma u Poljskoj Ovo liči kao na namjerno savijanje drveća radi izrade klavira i drugih muzičkih instrumenata