Nova vrsta vrećica oduševila svijet: Razgrađuju se, mogu nahraniti ribe i zaustaviti onečišćenje mora i oceana

Nova vrsta vrećica oduševila svijet: Razgrađuju se, mogu nahraniti ribe i zaustaviti onečišćenje mora i oceana
6K
Foto: Avani
Jedna indonezijska kompanija pronašla je način da napravi vrećice koje nisu štetne za prirodu i koje bi mogle promijeniti svijet. Svake godine milijarde vrećica završe u prirodi i tako direktno ugrožavaju životinjski svijet. Sada bi se zbog tvrtke Avani nešto trebalo promijeniti.

Kako bi pokušali riješiti problem zbrinjavanja plastičnog otpada, Avani je izumila vrećice koje izgledaju kao plastične, ali su 100% bezopasne za prirodu. U proizvodnji se ne koriste nikakvi štetni naftni derivati, a vrećice su izrađene od prirodnih smola i škroba iz korijena kasave. Dok obična plastična vrećica treba oko 1000 godina da se razgradi, Avanijevim vrećicama je potrebno između 3 i 6 mjeseci.

Čak se i tih nekoliko mjeseci može ubrzati. Kompanija kaže da će se vrećica odmah razgraditi ako je nakon korištenja stavite najprije u vrelu vodu pa zatim u hladnu (slika 3). Osim toga, materijal koji se koristi za izradu vrećica dobar je za životinje jer je čak i jestiv.

Ove vrećice su na dostupnim mjestima samo malo skuplje od običnih (15-20 lipa), no suosnivač Avanija, Kevin Kumala, vjeruje da je to mala cijena ako pomaže u očuvanju prirode. Osim vrećica za kupovinu, tvrtka proizvodi i vrećice za smeće te druge vrećice za sličnu vrstu uporabe.
Avani
Avani
Avani
Avani

Najnovije