Prije korone svijetom je harala kuga: Ovo je 7 šokantnih načina na koje su se protiv nje borili

Prije korone svijetom je harala kuga: Ovo je 7 šokantnih načina na koje su se protiv nje borili
5K
Davno prije pandemije koronavirusa svijetom je harala bolest koja je u jednom trenutku desetkovala populacije raznih zemalja. Čuvena kuga bila je neizlječiva i zarazna bolest zbog koje se umiralo u mukama, a ovo je 9 uistinu šokantnih načina na koje su se ljudi, bez znanja kakva moderna medicina ima danas, protiv nje borili.

1. Pušenje

1. Pušenje
Unsplash
"Niti jedna stvar nije tako općeprihvaćena i preporučena od strane liječnika kao preventiva kugi i drugim infektivnim bolestima kao pušenje duhana" stoji u jednom venecijanskom zdravstvenom vodiču iz 1772.

2. Alkohol

2. Alkohol
Smatralo se kako je alkohol, pogotovo vino, dobar način prevencije kuge

3. Ali ne previše alkohola

3. Ali ne previše alkohola
Kao dokaz ove tvrdnje uzimao se Sokrat koji je preživio epidemiju u Ateni 420. prije Krista, a tvrdilo se kako se čak ni u najvećem očaju dok je kuga ubijala sve redom nije previše odavao piću.

4. Prdac

4. Prdac
Sad stvari postaju malo čudne. Zrak je, smatralo se, opasan, a snažni mirisi odbijali su infekciju. Stoga se preporučalo udisanje octa, jakih začina, eteričnih ulja, a u nedostatku jakih mirisa mogli su poslužiti i vlastiti vjetrovi koji bi se ponekad čuvali u staklenkama.

5. Urin

5. Urin
Vlasti u Veneciji svojim su građanima redovito izdavali upute da se od kuge koja je desetkovala grad mogu obraniti ako piju vlastiti urin.

6. Apstinencija

6. Apstinencija
Nemojte se upuštati u seksualne odnose ili grešne misli, osim ako izostatak istih jednostavno ne postane prevelik teret - pisalo je u Vodiču protiv kuge Marsilija Ficina iz 1481. godine

7. Kava

7. Kava
Za ovo je kriv Richard Bradley, profesor s Cambridgea koji je primijetio da u nekim dijelovima Turske obitelji kod kojih nema kuge su dovoljno imućne da mogu uživati u kavi. I zaključio da je kava dobra prevencija bolesti.

Najnovije