Crvena rozela: Vrlo omiljena i jedna od najšarenijih papiga

Crvena rozela: Vrlo omiljena i jedna od najšarenijih papiga

Foto: Shutterstock

CRVENA rozela vrlo je živopisna i šarena papiga čijim perjem, kako joj govori i ime, prevladava crvena boja. Porijeklom je iz Australije, ali u divljini je se može naći i u Tasmaniji, Kraljevskom i Bass otočju, na Novo Zelandu te u manjoj mjeri u Kaliforniji u SAD-u.

Rozele su pretjeranim izlovom nakon otkrića Australije gotovo istrebljenje pa se smatralo da su izumrle. Nakon zabrane izvoza u nekoliko su se desetljeća razmnožile tako da su sada vrlo brojne. Općenito su u početku dosta plahe pa im razdoblje prilagodbe traje nešto dulje. Uz dosta strpljenja mogu se pripitomiti, ali nikada neće biti sasvim privržene ukućanima, uz iznimku pentantove papige koja se brzo i dobro pripitomi. Ne glasaju se preglasno pa su pogodne za stan. Vrlo rado i odlično zvižde.

Postoje tri podvrste crvene rozele, najzanimljivija je i najrjeđa zlatoprsa crvena rozela koja na prsima umjesto perja žute boje ima perje boje starog zlata. Srednje su veličine, dugačke oko 30 centimetara i žive oko 30 godina. Vrlo su omiljeni ljubimci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Iako su slični, mužjak i ženka se ipak lako razlikuju. Mužjak ima glavu, prsa i zatiljak intenzivno crvene boje, a bijele obraze. Dio prsa i trbuha žuti, a prema dolje žuta prelazi u zelenu boja koja se nastavlja do crvenog podrepka. Rep je s donje strane plav, a s gornje zelen. Na vrhu krila nalazi se ljubičasto i crno rame. Malo letno perje je plavo s ljubičastim odsjajem, a veliko zeleno s plavim. Vrh krila i leđa imaju crno perje za zlatnožutim završetcima, što stvara dojam ljuskica.

Ženka je bljeđa s manjim žutim i crvenim poljima, a područje oko ušnih otvora manje je pokriveno smećkastim perjem.

Mlade su papige vrlo slične ženkama, ali je kod mladih ženki unutarnja krilna crta jače naznačena.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara