Društvo, pomoć i utjeha: Počinje prvo istraživanje utjecaja pasa na teško bolesnu djecu

Društvo, pomoć i utjeha: Počinje prvo istraživanje utjecaja pasa na teško bolesnu djecu

Ilustracija: Shutterstock

VEĆINI ljudi koja se brinula o teško bolesnoj djeci jasno je da povezanost i druženje s ljubimcem, posebice psom, može značajno doprinijeti njihovu stanju i raspoloženju.

Liječnici imaju iskustva s prednostima koje malim bolesnicima pružaju terapijski psi, a roditelji su im zahvalni jer umiruju i tješe uznemirenu djecu. Međutim, takvi su slučajevi uglavnom dosad bili anegdotalni.

Američki humanitarni savez (AHA) pokreće prvo kliničko testiranje učinaka terapije životinjama na mlade pacijente oboljele od raka te njihove obitelji. Istraživanje financiraju veterinarska tvrtka Zoetis i Pfizer.

"Zaista je važno istražiti vezu djece i životinja te otkriti zašto je ključna za oporavak", rekao je predsjednik i izvršni direktor AHA-e.

Uvođenje terapijskih pasa na velika vrata

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cilj je prikupiti prve kliničke podatke o fizičkim i psihološkim učincima terapije životinjama kod djece, njihovih obitelji i skrbnika. Proučavat će se i utjecaj takve terapije na pse.

Ako se pokaže da terapija psima zaista pomaže djeci, istraživanje će otvoriti vrata široj upotrebi 50 tisuća registriranih terapijskih pasa u SAD-u.

Pilot istraživanje na šestero djece i šest ljubimaca provedeno je prošle godine. Sada slijedi kontrolirano testiranje na 100 djece kojima je nedavno dijagnosticiran rak. 50 ih redovito prima posjete terapijskih pasa, a 50 dobiva standardnu terapiju.

Djeca koja sudjeluju u testiranju imaju između tri i 12 godina te primaju kemoterapiju. Testiranje će trajati godinu dana, javlja NBC News.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara