Gupi: Iznimno popularna ribica koja nije zahtjevna i lako se razmnožava

Foto: Shutterstock
Video: YouTube

GUPI (lat. Poecilia reticulata) je slatkovodna riba iz porodice živorotki i jedan od najpopularniji stanovnika akvarija.

Posebno je omiljena među akvaristima početnicima jer ne predstavlja velike probleme pri održavanju i lako se razmnožava. Vrlo je miroljubiva i dobro se slaže s ostalim stanovnicima akvarija, a podnose i razne uvjete.

Izgled


Ženke su veće od mužjaka. Ona je duga oko šest centimetara, a on oko četiri i ima prekrasan rep u nekoj (ili više njih) žarkoj bolji. Ženke su sive i neupadljive.

Porijeklo


Gupi dolazi iz Srednje i Južne Amerike, ali je uvezen na gotovo sve kontinente, prije svega zbog kontroliranja broja komaraca i malarije. Brzo su se razmnožili i u prirodi postali prijetnja autohtonim vodenim stanovnicima.

U akvarijuVrlo je prilagodljiv. Najviše voli temperaturu od 22 do 25 Celzijevih stupnjeva, ali može podnijeti nižu, do 15 stupnjeva. Lako podnosi i veći salinitet. Mužjaci su ponekad agresivni jedni prema drugima te se stalno udvaraju ženkama pa je preporučeno držati barem duplo više ženki.

Razmnožavanje


Gupiji su živorotke, dakle, ženke nose ikru u trbuhu sve do izlijeganja, oko mjesec dana. Noseću ženku je lako prepoznati jer joj se trbuh poveća i pocrni. Oplođena ženka čuva mužjakovu mliječ te je koristi i za kasniju oplodnju.

Mladunčad se rađa u obliku kuglice koja pada na dno i nakon toga, kada se rasklupča, žuri na površinu kako bi svoj riblji mjehur napunio zrakom. Skloni su kanibalizmu pa ženka nerijetko pojede mladunčad. Zbog toga je dobro u akvarij ubaciti hrpu trave kako bi se mlađ mogla sakriti i kupiti tzv. kotilicu. Mlađ treba izdvojiti dok ne naraste barem jedan centimetar, za što joj treba oko mjesec dana. Nakon toga je možete vratiti u prvotni akvarij bez straha da će biti pojedena.

Zanimljivosti


Neke ženke nakon više okota promijene spol. Mužjaci pak, ne mogu postati ženke.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara