Jedan od CIA-inih promašaja: Mačka koju nisu naučili špijunirati

Foto: Shutterstock

CIA je svojedobno u svoje redove regrutirala mačku koja je trebala izvršavati špijunske zadatke. Projekt je, nimalo iznenađujuće, vrlo neslavno propao.

Emily Anthes, autorica knjige Frankensteinova mačka, za Discovery News je ispričala da mačke nisu bile jedini špijunski životinjski agenti.

Operacija Acoustic Kitty, izvedena 60-ih godina prošloga stoljeća, jedan je od gotovo legendarnih promašaja u pokušaju regrutiranja životinje u špijunske svrhe kakvog se ne bi posramila ni osebujna skupina agenata iz popularnoga stripa Alan Ford. CIA-in je pokušaj nažalost završio tragično.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Veterinar je postupkom koji je trajao oko sat vremena u donjem dijelu mačkine lubanje ugradio odašiljač, a u ušni kanal implantirao mikrofon. Cilj je bio mačku pretvoriti u hodajući uređaj za prisluškivanje. U CIA-i su mačke namjeravali uvježbati da sjede pokraj stranih dužnosnika i prenose njihove razgovore.

Agent pao na zadatku

Jadna je životinja preživjela operaciju, ali je ubrzo izgubila život "na zadatku". CIA-ini agenti su je doveli u park sa zadatkom prisluškivanja razgovora dvojice muškaraca koji su sjedili na klupi. Umjesto da izvrši zadaću koju su joj agenti namijenili, mačka je odlutala na ulicu gdje ju je odmah pregazio taksi i od eksperimenta se odustalo.

Znanstvenici su odustali od mačaka, ali ne i od korištenja drugih životinja u špijunske svrhe. Jedan od posljednjih takvih eksperimenata dolazi iz Kine gdje su znanstvenici u mozgove goluba uspjeli ugraditi mikroelektrode kojima mogu upravljati letom ptice.

Udruge za zaštitu životinja i većina razumnih ljudi osuđuju ovakve eksperimente te traže njihovu zabranu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara