Kako ribe gledaju pod vodom?

Foto: Shutterstock

SIGURNO poznajete relativno neugodan osjećaj koji se javlja dužim gledanjem bez maske pod vodom. Dok voda smeta čovjekovom oku, ribe danonoćno promatraju što se zbiva ispod površine i voda njihovim očima očito ne škodi. Zbog čega?

Ribe nikada ne trepću i ne zatvaraju oči

Ribe nemaju kapke. To znači da nikada ne trepću i ne zatvaraju oči. Iznimka je morski pas koji ima membranu preko očiju koja djeluje otprilike kao kapak. Ta mu membrana prekriva oči kada se hrani, objasnio je za Discovery stručnjak za riblju fiziologiju Richard Brill s Instituta za pomorsku biologiju u Gloucester Pointu u američkoj saveznoj državi Virdžiniji.

Smeta li ribama "voda u očima"? Brill tvrdi da ne, zbog toga što se riblje oko razvilo kako bi se prilagodilo okruženju. Kao što čovjekovom oku ne smeta zrak, tako ni ribljem ne smeta voda.

Struktura ribljega oka - vrlo slična čovjekovoj

Struktura ribljega oka gotovo je identična čovjekovoj. Razlika je samo u očnoj leći, tj. dijelu oka iza šarenice koji usmjerava svjetlost prema mrežnici. Zbog toga što ljudi žive okruženi zrakom, naše su očne leće uglavnom ravne i plosnate. Međutim, očna leća ribe, u čije stanište dopire manje sunčeve svjetlosti, debela je i okruglija. Kada čovjek gleda pod vodom, slika mu je mutna zbog toga što naše leće funkcioniraju bolje na zraku. Međutim, riba ima bistru sliku podvodnoga svijeta.

Sabljarka, primjerice, ima goleme očne jabučice. Odrasla riba može imati oči veličine loptice za bejzbol. Njihove su oči goleme zbog toga što love lignje na dubini od 150 do 215 metara gdje je mračno, a temperatura niska. Velike oči pomažu im da bolje vide u mraku, a posebni mišići oko oka služe za održavanje mrežnice toplom u hladnoj vodi, što im olakšava uočavanje plijena koji se brzo kreće.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara