Kina Belgiji posuđuje dvije pande: Dočekat će ih kao najviše državnike

Ilustracija: Shutterstock

DVIJE divovske pande koje je Kina posudila Belgiji stići će u nedjelju u Bruxelles gdje će biti dočekane kao državni poglavari, a zatim će krenuti u životinjski park gdje bi trebale ostati petnaestak godina.

Hao Hao, četverogodišnju ženku i Xing Huia, njezinog muškog vršnjaka, sredinom dana će u zračnoj luci dočekati premijer Elio Di Rupo i kineski veleposlanik u Belgiji Liao Liqiang.

Dolazak dviju pandi u Belgiji je izazvao pravo oduševljenje kao i u svim drugim zemljama koje Kina izabere u sklopu svoje "Diplomacije panda".

Dobro se pripremili za nove stanovnike

Nakon kratkog svečanog dočeka, par pandi iz kineske pokrajine Sichuan nastavit će putovanje do privatnog parka u Brugelletteu, oko 60 kilometara od Bruxellesa. Tamo će posjetiteljima biti pokazani u travnju ili svibnju nakon karantene i aklimatizacije.

Taj privatni park je uložio oko osam milijuna eura u gradnju ultramodernih postrojenja u svom "kineskom vrtu" s terenom od 5.300 četvornih metara za budistički hram, tisuće biljaka čaja, dva ograđena prostora i dvije unutarnje prostorije. Tu su i biljke kineskog bambusa koje su pandama najdraži obroci.

Park Pairi Daiza je u 20 godina postojanja postao najposjećeniji životinjski park u Belgiji i potisnuo zoološki vrt Anversa, najstariji i najpoznatiji u zemlji.

Divovske pande su ugrožena vrsta, ima ih tek 1.600 u divljini u Kini i 300 u zatočeništvu po svijetu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara