Mačji tulumi zbog kojih imate podočnjake: Kako odučiti mačke od noćnih buđenja?

Mačji tulumi zbog kojih imate podočnjake: Kako odučiti mačke od noćnih buđenja?

Foto: Shutterstock

VAŠA mačka dobije neobičan nalet energije upravo u vrijeme kada želite ići na spavanje ili usred noći, primjerice u tri sata ujutro. San nam je potreban kako bismo normalno funkcionirali pa vam takva navika vaše ljubimica vrlo teško pada. Kako je odučiti od takvog ponašanja?

1. Ludiranje prije odlaska na spavanje


Ako se vaša mačka zaigra upravo prije vašeg odlaska na spavanja, posvetite joj prije toga pola sata do sat za aktivnu igru. Očito joj nedostaje vaše pažnje i fizičke aktivnosti. U vrijeme vašeg odlaska na spavanje mačka će također biti umorna.

2. Deložirajte mačku iz sobe


Ako vas mačka "napadne" sa željom za igrom, možete je jednostavno iznijeti iz sobe i zatvoriti vrata. Za to rješenje treba vremena, strpljenja i odlučnosti jer će vjerojatno tužno mijaukati i grebati po vratima, ali nemojte popuštati. S vremenom će odustati, ali imajte na umu da ta metoda može potrajati i dva tjedna.

3. Sterilizacija ili kastracija

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mačke nerijetko znaju podivljati usred noći zahvaljujući hormonima, posebice mužjaci. Kastrirajte ih kako bi prestali s noćnom ljubavnom nervozom. Ženkama će pomoći sterilizacija, a osim mirnoga sna, bit ćete sigurni da nećete dobiti neželjene mačiće.

4. Novi mačji prijatelji


Neke su mačke usamljene ako vas cijeli dan nema doma pa su željne vašega društva po noći. Razmislite o tome da nabavite još jednu mačku kako bi si pravile društvo, a vama dopustile da se naspavate.

5. Odgodite večeru


Ako vas mačka budi rano ujutro, primjerice u pet sati, možda je glasna. Rješenje je pomaknuti večeru za kasnije. Nahranite mačku zadnji put oko 22 sata i vjerojatno će spavati duže.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara