Moćan nagon za parenjem kod pasa: Sve će napraviti kako bi došli do svoje druge polovice

Foto: Shutterstock

KOD nekastriranih pasa nagon za reprodukcijom je vrlo snažan. Ženke i mužjaci bit će vrlo motivirani da se pronađu. Kuje se u pravilu tjeraju dvaput godišnje pa će i one i mužjaci u to vrijeme nastojati pronaći put jedno do drugoga kako bi se parili.

Neki su psi zbog toga spremni svladati nevjerojatne prepreke, od udaljenosti do visoke ograde. To je jedan od glavnih razloga punih azila pasa koji ne mogu pronaći svoj dom. Kastracija psa, i mužjaka i ženke, stoga je dobar način kojim sami možete pridonijeti rješavanju problema neželjenih životinja. Kastracijom se može izbjeći i niz neželjenih i neprimjerenih oblik ponašanja pasa.

Mužjaci

Mužjaci prednjače u bježanju zbog parenja. Teško im je ograničiti kretanje i, ako se u blizini nalazi kuja, osobito ako se tjera, učinit će sve kako bi došli do nje, čak i riskirati život.

Oni koji ne mogu izaći često odbijaju jesti, zbog tuge počnu cviljeti ili postanu neobično mirni. Moguće rješenje problema je kastracija jer tako pas gubi motivaciju za bijeg i prestaje biti frustriran. Međutim, ako je uzrok bježanja nešto drugo, kao dosada, kastracija neće riješiti problem.

Mužjaci su u stanju pobjeći i prijeći velike udaljenosti kako bi našli ženku s kojom bi se parili. Ako je ne nađu an svom području, otići će dalje. To donosi brojne opasnosti, od toga da zaboravi put dom, do toga da završi u šinteraju ili se, u najboljem slučaju, doma vrati sam, najčešće potpuno iscrpljen, izranjavan i zapetljane dlake.

Ženke

Zanimljivo je da kuje tijekom tjeranja proizvode feromone koje mužjaci mogu namirisati s udaljenosti od čak pet kilometara pa ne začuđuje da koja u to vrijeme ima mnogo udvarača.

Na vrhuncu tjeranja kuje će biti vrlo zainteresirane za mužjake pa će se također truditi nekako ih sresti. Kada vrijeme tjeranja prođe, najbolje ih je dati kastrirati. Tada ni one neće imati potrebu za bježanjem i parenjem, a vlasnici neće morati razbijati glavu kamo s neželjenom štenadi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara