Nama neobične navike: Zašto psi love rep i njuškaju stražnjice drugih pasa?

Foto: Shutterstock

POZNAJEMO svojega psa i znamo kako funkcionira, ali i dalje nam nisu jasne neke njegove navike. Objašnjavamo što znači pet tipova psećega ponašanja koji vam dosad možda nisu bili jasni.

Žicanje hrane za stolom

Psi uglavnom ne žicaju jer su gladni, nego zbog toga što žele vašu pažnju i naklonost. Možda ste im jednom dobacili nešto sa stola pa su se osjećali počašćenima i tu radnju doživljavaju kao izraz vaše naklonosti prema njima.

Drže glavu ukoso

Kada pas nagne glavu nakon što je čuo neobičan zvuk, vjerojatno pokušava otkriti izvor zvuka. Budući da je njihov sluh sto puta osjetljiviji od našega, tu će radnju izvoditi kada nama nikakav zvuk ne privuče pažnju.

Lov vlastitoga repa

Psi love svoj rep iz čiste zabave. Rep je igračka koja nikada neće pobjeći. Možda mu je dosadno, želi pozornost ili ga svrbi rep.

Njuškanje stražnjica drugih pasa

Shvatite to kao rukovanje kod ljudi. To je jednostavno tip pozdrava među psima. Kako je najsnažniji miris upravo na tom dijelu tijela, psi se najčešće zalete prvo onamo. Često možete vidjeti i da si psi njuškaju uši, ali i sve druge dijelove tijela.

Kruženje na mjestu prije spavanja

Ta je navika nasljeđe predaka koji su kružili na mjestu prije polaska na spavanje kako bi sa sebe stresli prljavštinu i otjerali kukce sa sebe i s ležaja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara