Neočekivani otrovi: Opasnosti za život ljubimaca koje vrebaju iz vaše torbe

Foto: Shutterstock

NESTAŠNI ljubimci vrlo lako mogu pronaći i pojesti nešto iz vaše torbe što bi za njih moglo biti vrlo opasno. Stoga pazite gdje ostavljate žensku torbicu, ruksak ili poslovnu torbu kako se ljubimci ne bi otrovali sadržajem.

U nastavku vam donosimo popis potencijalno opasnih predmeta za vaše ljubimce, a koji su uobičajeni sadržaj torbi.

1. Lijekovi

Slučajevi trovanja ljubimaca ljudskim lijekovima nažalost nisu rijetku. Pas ili mačka lijekove nađu u torbama, a posebno su im interesantne staklene bočice koje još i zveckaju zbog tableta koje sadrže. Treba imati na umu da su i neki lijekovi koje mi ne smatramo snažnima otrovni za ljubimce. Znakovi trovanja su omamljenost, uznemirenost, nekoordiniranost, trešnja i napadaju.

2. Pumpice za astmu


Ako pas pregrize pumpicu za astmu i proguta sadržaj, život mu je ugrožen. Pumpice sadrže visoku koncentraciju lijekova kao što su albuterol i flutikazon, pas gutanjem unese veliku količinu. Simptomi su povraćanje, uznemirenost, srčana aritmija, kolaps i smrt.

3. Umjetno zaslađene gume za žvakanje i pepermint-bomboni

Mnogo žvakaćih guma i pepermint-bombona sadrži ksilitol, zamjenu za šećer koja je vrlo toksična za pse. Čak i mala količina može uzrokovati opasni poremećaj razine šećera u krvi, a veća može dovesti do otkazivanja jetre. Simptomi su povraćanje, slabost, kolaps, trešnja i napadaji. Osim u žvakaćim gumama i pepermint bombonima, ksilitol se može naći u nekim proizvodima za dentalnu higijenu, lijekovima, nikotinskim žvakaćim gumama i nekim pekarskim proizvodima.

4. Cigarete i duhan te ostali proizvodi koji sadrže nikotin


Manji pas može uginuti ako pojede samo tri cigarete. Duhan za pušenje ili žvakanje jednako je opasan iz pse i mačke, a toksični su i svi proizvodi koji sadrže nikotin, kao što su nikotinske žvakaće gume. Simptomi trovanja se pojavljuju brzo i uključuju povišen srčani ritam, ubrzano disanje, neurološke simptome, gubitak kontrole vršenja nužde, tremor, napadaje, paralizu i smrt.

5. Antibakterijski gel za čišćenje ruku

Antibakterijski gel za čišćenje ruku sadrži visoki postotak alkohola koji ubija bakterije. Ako završi u probavnom sustavu vašega ljubimca, simptomi će biti kao kod trovanja alkoholom: poremećaj razine šećera u krvi, gubitak koordinacije, pad tjelesne temperature, kolaps živčanoga sustava, koma i smrt.

Stoga dobro pazite da torbe uvijek držite zatvorenima i u ormaru ili na visokim policama gdje će biti nedostupne ljubimcima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara