Odlučili ste nabaviti mačku: Kako je upoznati s novim domom?

Foto: Shutterstock

NAPOKON ste odlučitli nabaviti mačku. Što vam je sve potrebno za doček krznene ljubimice?

Izolirana soba

Kako bi ste mački olakšali dolazak u njezin novi dom, uredite posebnu izoliranu sobu za prilagodbu prvih nekoliko dana. Ta će soba biti posebno važna mačiću ili sramežljivoj i uplašenoj odrasloj mački jer će se prvo naviknuti na manji dio doma. U toj se sobi trebaju nalaziti hrana, posuda s vodom, udoban ležaj, kutija za izmet i nekoliko igračaka. Kutiju za izmet stavite dalje od posude s hranom. Ako se radi o mačiću, kutiju za izmet stavite ipak nešto bliže jer oni ponekad zaborave gdje se nalazi ili ne uspiju do nje stići na vrijeme.

Ako ne možete urediti izoliranu prostoriju, barem pregradama mački onemogućite zavlačenje u potencijalno opasna mjesta kao što je podrum. Ako je moguće, izolirajte mačku u prostoriju gdje će i inače stajati kutija s izmetom kako se ne bi zbunile premještanjem.

Mačka će ubrzo početi pokazivati interes i za ono što se nalazi s druge strane vrata. Kada počne normalno jesti, koristiti kutiju za izmet i prestane se skrivati, pustite je van iz izolirane sobe kako bi istražila cijelu kuću ili stan. Kada to radite, pobrinite se da je u kući mir kako bi mogla nesmetano upoznati svoj novi dom.

Hrana i voda

Vjerojatno dosad niste imali pojma koliko različite hrane za mačke postoji. Neka je namijenjena za određenu dob, a druge se razlikuju po cijeni i kvaliteti. Najbolje bi bilo da mačku nastavite hraniti hranom na koju je navikla. Ako se radi o hrani loše kvalitete, možete joj postupno početi davati bolju, ali počnite s malom količinom.

Posude za hranu mogu biti plastične, metalne, keramičke ili staklene. Plastične se lako izgrebu i postaju plodno tlo za razvoj bakterija, čak i ako se često peru. Najbolje je imati posebnu posudu na vodu koja također ne bi trebala biti plastična. Posudu za hranu perite nakon svakoga obroka te pazite da mačka uvijek ima svježu vodu.

Kutija za izmet

Razmislite kamo želite smjestiti kutiju za izmet. Iako na tržištu postoje razne varijante, nema ništa loše u običnoj otvorenoj kutiji. Ako vas brine mogući neugodan miris, možete se odlučiti za pokrivenu posudu, iako je ona manje higijenska. Kakvu god kutiju izabrali, nešto izmeta uvijek će se naći i izvan kutije pa je poželjno držati je na podlozi koju možete oprati. Idealno bi bilo da se kutija nalazi na mirnom mjestu gdje je onemogućen pristup djeci i psima. Mačka, kao i ljudi, ne voli da je se smeta na zahodu. Također ne zaboravite nabaviti metlicu i lopaticu koje će poslužiti u slučaju nezgode.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara