Osam činjenica koje možda niste znali o paucima

Foto: Shutterstock 

PAUCI su zanimljive životinje i sve češće se odabiru za kućne ljubimce. Ali kada su pauci u pitanju postoji veliki broj zabluda koje su se proširile među ljudima kao istinite, a koje su ujedno i razlog zbog kojeg se ljudi boje pauka. Bez obzira da li ste stručnjak za pauke ili tek počinjete učiti o njima kako bi ih u budućnosti imali za ljubimce, donosimo vam nekoliko istina o paucima koje će obogatiti vaše znanje. 

 1. Pauci ne mogu probaviti krutu hranu. Na donjoj strani trbuha pauci proizvode probavne enzime koje ispuštaju na tijelo plijena. Nakon što enzimi razgrade tijelo plijena, pauk usiše hranjivu tekućinu i enzime koje onda tijelo obrađuje kao hranu. 
 
2. Svi pauci na svijetu, bez iznimke, proizvode otrov. Jačina otrova ovisi o vrsti pauka, a varira od onih opasnih i teških otrova pa do onih gotovo bezopasnih koji utječu na najmanji mogući plijen. 
 
3. Pauci su mesožderi predatori i aktivno love plijen. 
 
4. Sve vrste pauka proizvode svilu koju vidite kao dio mreže. Ali ona se ne koristi samo za to, jer neki pauci uopće ne rade mreže. Svila se koristi za hvatanje plijena, pravljenje gnijezda, zaštitu jaja, za sklonište i kao dio rituala parenja.
 
Tekst se nastavlja ispod oglasa
5. Ne koriste svi pauci mrežu za hvatanje plijena. Neki pauci jednostavno čekaju svoj plijen skriveni, sve dok ne uhvate priliku za napad, dok drugi progone svoj plijen. 
 
6. Život je težak za mužjake pauka. Ženke pauka često pojedu mužjake i to ne samo nakon parenja. 
 
7. Pauci se pokreću koristeći mišiće i pritisak krvi kako bi pokrenuli svoje dugačke noge. 
 
8. Pauci polažu svoja jaja u sloj svile i zatim ih pokrivaju s dodatnim slojevima, sve dok ne naprave vrećicu za jaja. Neki pauci proizvode svilu koja se prilagođava boji podloge na kojoj se nalazi, učinkovito kamuflirajući jaja i štiteći ih od predatora i opasnosti. 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara