Pamćenje sličnije čovjekovom: Psi pamte bolje nego što se mislilo

Foto: Shutterstock/Cropix

PSEĆE pamćenje sličnije je ljudskome nego što se donedavno smatralo, što im omogućava da kopiraju naše radnje i nakon određenog razdoblja.

Naime, istraživanjem Claudije Fugazze i Adáma Miklósija s mađaskog sveučilišta Eötvös Loránd otkriveno je da psi imaju tzv. deklarativno pamćenje, tj. sposobnost svjesnog prisjećanja informacija koje su ranije naučili.

Ljudi, naravno, posjeduju takvo pamćenje, i ono se može vidjeti u svakome kvizu. Iako su vlasnici i ljubitelji pasa i dosad smatrali da njihovi ljubimci imaju takvu mentalnu sposobnost, ovo je prva znanstvena potvrda.

Znanstvenici su istraživanje provodili tako da su pse uvježbali da imitiraju radnje svojih vlasnika - hodanje oko kanti i udaranje zvonca. Istraživalo se hoće li psi još uvijek znati što su naučili nakon pauze od desetak minuta.

Fugazza je prepričala slučaj vlasnice i psa koji je, nakon pauze u kojoj je radio neke druge stvari, na naredbu, bez ponovnog pokazivanja, samostalno izveo niz radnji koje mu je vlasnica prije desetak minuta pokazala. Isto je učinio i na naredbu potpunog neznanca, također bez ponovnog pokazivanja zadatka.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara