Ponašanje psa tijekom šetnje puno govori o njegovoj osobnosti

Foto: Shutterstock

PUTANJA pasa tijekom grupnih šetnji otkriva detalje o njihovoj osobnosti, tj. jesu li dominantni i vođe čopora ili submisivni.

Zanimljivo je što su znanstvenici to otkrili, a da pse u stvarnosti nisu ni promatrali, već su na njih stavili GPS uređaje kojima su pratili njihovo kretanje, objasnio je koautor Máté Nagy s Odsjeka za zoologiju Sveučilišta Oxford.

Znanstvenici su analizirali podatke dobivene GPS uređajima. "Teško je identificirati vođu ako pas hoda sam, ali tijekom dužeg vremena postaje jasno da neke pse slijede ostali psi češće nego druge. Na kolektivno kretanje čopora snažno utječe pseća socijalna mreža", objasnio je u priopćenju koje je objavio Discovery.

Kako se ponašaju dominantni psi?

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Psi koji su najčešće izbijali na čelo bolje reagiraju na trening, lakše ih je kontrolirati, stariji su, ali i agresivniji od onih koji ih prate. Vođe su i inače, u svakodnevnom životu, dominantniji, što je pokazao i upitnik koji su ispunili njihovi vlasnici.

"Primjerice, psi koji prvi zalaju na druge pse, prvi pristupe obroku i pobjeđuju u tučnjavama smatraju se dominantnijima. Nasuprot tome, oni koji ližu usta drugim psima su manje dominantni jer je to submisivno ponašanje. Dugoročno korištenje ovih podataka omogućuje nam da prepoznamo suptilnije odnose koji nam inače promiču. Naravno, hijerarhija varira prema pasminama i skupinama. Nadamo se da ćemo ovu tehnologiju koristiti i na istraživanjima drugih životinja", kaže Nagy.

Osim proučavanja ponašanja pasa, znanstvenici se nadaju da će ova metoda pomoći u odabiru pasa za parenje kako bi se dobio poželjan karakter pasa koji će imati važne zadaće poput potraga i spašavanja, ali i kako bi se lakše sparilo pse koji će zajedno raditi na nekim zadacima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara