Problemi u ponašanju kod udomljenih pasa: Kako se riješiti tjeskobe?

Foto: Shutterstock

UDOMLJAVANJE psa iz azila izuzetno je dobro djelo i način na kojem ćete jednom (ili više) biću spasiti život. Međutim, to dobro djelo često dolazi sa specifičnim izazovima - traumatičnom prošlošću životinje i problemima u ponašanju, osobito ako se radi o odraslom psu. Vaš je zadatak odabrati pravoga ljubimca za vaš način života.

Vaš vas je novi ljubimac osvojio na prvi pogled, ali ubrzo su počeli problemi. Pas može biti vrlo sramežljiv, agresivan ili plašljiv, bojati se djece, starijih ljudi, automobila ili nečega drugoga.

1. Odaberite psa koji odgovara prostoru kojim raspolažete

Psu treba dom, ali i prostor u kući koji će biti samo njegov. Neki su psi vrlo energični i treba im otvoreni prostor, a neki će izlaziti samo iz nužde. Pobrinite se da dobro procijenite energiju i veličinu psa kojega uzimate.

2. Vježbajte

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svim pasminama treba vježbe, ali nekima je treba malo više. Većina problema u ponašanju nastaje upravo zbog toga što pas ne troši pravilno svoju energiju, a to možete prepoznati po žvakanju namještaja, lajanju, skakanju, guranju i slično. Izmorite svojega ljubimca na obostrano zadovoljstvo.

3. Trenirajte otpočetka


Mnogi psi bivaju napuštenu zato što vlasnici shvate da zapravo nemaju dovoljno sredstava za održavanje psa. Iako pas iz azila može imati stare navike, nova okolina, a posebice pozitivni trening, mogu ga potaknuti na promjenu ponašanja. Nemojte čekati da loše navike izađu na vidjelo kako biste počeli s treningom. Krenite otpočetka. Možete pronaći i nekog stručnjaka ili trenera za pse koji će vam pomoći.

4. Navikavajte ga na odvojenost

Većina pasa iz azila bit će vrlo tjeskobna kada ih ostavite same doma zbog straha od ponovnoga napuštanja. U početku ga ostavljajte samoga samo nakratko. Dajte mu igračku ili neku zabavu s kojim će se okupirati. Postupno povećavajte vrijeme razdvojenosti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara