Puštali ih na slobodu: Nesavjesni vlasnici krivi za invaziju albino zmija na Kanarima

Puštali ih na slobodu: Nesavjesni vlasnici krivi za invaziju albino zmija na Kanarima

Foto: Shutterstock

KALIFORNIJSKE kraljevske albino zmije preplavile su španjolske Kanarske otoke, prijeteći istrebljenju autohtone populacije ptica i guštera, upozorili su u srijedu stručnjaci, a još se ne zna kako će na tu "invaziju" reagirati gosti u toj popularnoj turističkoj destinaciji.

Zmije, koje nisu opasne za ljude, stigle su na otočje kao kućni ljubimci prije nekoliko desetljeća. Neke su pobjegle svojim vlasnicima, a druge su nesavjesni vlasnici koji su ih se željeli riješiti namjerno pustili iz terarija. Iako je glavni otok u Kanarima već istrijebio oko dvije tisuća kraljevskih zmija, one se brzo množe zahvaljujući pogodnim klimatskim uvjetima i izostanku prirodnih predatora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Držanje zmija kao kućnih ljubimaca na tom je otočju od 2011. zabranjeno. Najugroženija vrsta na Kanarima su veliki gušteri koji su vrlo osjetljivi na invazivne vrste.

Stručnjaci za invazivne vrste sastaju se ovaj vikend kako bi dogovorili načine borbe za smanjenje broja zmija, no problem je što one veći dio godine provode pod zemljom pa je njihovo istrebljenje mukotrpan posao. U tijeku je obuka pasa i sokolova koji bi trebali pomoći u lovu na zmije. Cijeli projekt koštat će skoro 1,5 milijun eura.

Kalifornijski fotograf specijaliziran za kraljevske zmije Brian Hinds tvrdi da će, ako se zmiju još više otrgnu kontroli, za njihovo istrebljenje trebati čitava vojska. Stoga, ni u kojem slučaju ne puštajte zmije iz terarija, već, ako se o njima više ne možete brinuti, pitajte za savjet veterinara i lokalne udruge za zaštitu životinja ili ih pokušajte prodati ili pokloniti trgovini kućnih ljubimaca.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara