Tajne govora tijela: Zašto mačke podižu svoje pozadine u zrak?

Tajne govora tijela: Zašto mačke podižu svoje pozadine u zrak?

Foto: Shutterstock

NE brinite, to nije nikakav loš znak.

Vrlo vjerojatno ste primijetili neobičnu pozu koju radi vaša mačka, a to je ona s "pozadinom u zraku". Ako jeste, a još uvijek ne znate što ona točno označava, mi ćemo vam otkriti sve tajne.
 
Kao prvo, to je stav koji označava prijateljsku gestu te poziv da ju nastavite maziti i češkati upravo na tom mjestu. Možda vama ova poza može izgledati uvredljivo, no za vašu ljubimicu to je pozitivan odgovor na činjenicu da ste pogodili pravo mjesto, dok ste ju mazili. To je zapravo točka na bazi njezinog repa. Ne vole se sve mačke češkati duž kralježnice ili na bazi repa, ali ako to nije slučaj s vašom mačkom, vrlo vjerojatno ste česti svjedoci ovih poza.
 
Tekst se nastavlja ispod oglasa
No, ova poza ima još jedno značenje, a veže se uz ženske mačke. Naime, ovaj položaj može označavati i poziv muškim primjercima, kako je ženka spremna za parenje. Kod takvih mačaka, poza će biti malo drugačija od običnog podizanja pozadine prema gore, kao kod maženja, jer će njihov rep biti malo sa strane, kao znak pripreme. Ženka također može tada gnječiti podlogu svojim šapicama.
 
Dakle, pripazite na svoju mačku za vrijeme estrusa te budite sigurni da je ona u zatvorenom prostoru, osim ako ne želite drugačije. Kad je u estrusu, ženka će biti i više ljubazna i vokalnija te će ovu pozu vrlo vjerojatno prakticirati prilikom svake seanse maženja. Možda ćete ispod prozora primijetiti i jednu ili više nepoznatih mačaka, a radi se o muškim jedinkama, koje su dobro svjesne činjenice da postoji mogućnost za parenje u blizini. Zato budite oprezni, a zatim se obratite veterinaru radi sterilizacije, čim ovaj ciklus bude završen.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara