Top 5 najprikladnijih sisavaca za držanje kao ljubimaca

Top 5 najprikladnijih sisavaca za držanje kao ljubimaca

Foto: 123rf.com

SIKA jelen, dvije vrste valabija (Macropus agilis i Macropus eugenii), ljama i azijska cibetka palmašica!

Navedenih pet vrsta egzotičnih životinja prema mišljenju znanstvenika s Sveučilišta Wageningen u Nizozemskoj najprikladniji su za držanje kao kućnih ljubimaca, piše popsci.com.

Uz njih na listi egzotičnih sisavaca koji su najprihvatljiviji za držanje kao ljubimaca nalazi se još 85 životinja, poredanih po stupnju pripitomljivosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako bi rangirali životinje koje je moguće samo djelomično pripitomiti i/ili držati pod strogim uvjetima  odnosno one koje je moguće potpuno pripitomiti znanstvenici su prvo proveli online istraživanje kojim su otkrili koje se životinje u Nizozemskoj najčešće drže kao ljubimci.

Tim životinjama dodali su i sisavce na temelju podataka koje su im dostavili veterinari i vlasnici skloništa za životinje.

Cilj stvaranje liste je sve koji razmišljaju postati vlasnikom neke od egzotičnih životinja, ali i zakonodavce na vrijeme upozoriti koliko je koja prikladna za suživot s čovjekom, ali i koliko određena životinja može napraviti štete ekosustavu ako je vlasnik pusti u prirodu.

Konkretno, na temelju te liste i opisa životinja država će donijeti propise koji reguliraju uvjete prodaje i držanja ljubimaca.  

Za kraj napišimo kako ovim istraživanjem nisu obuhvaćeni niti se na listi nalaze klasični ljubimci poput hrčaka,zamoraca, kunića, pasa, mačaka...

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara