Volonteri, HGSS i vojska i danas neumorno spašavaju životinje

Volonteri, HGSS i vojska i danas neumorno spašavaju životinje

Foto: HGSS

VOLONTERI su jutros krenuli prema Gunji te, kako doznajemo, između 10 i 11 sati krenuli čamcima po životinje uz pomoć Hrvatske gorske službe spašavanja i udruge za pomorska spašavanja.

> Popis životinja ostavljenih u Gunji: Spašavaju ih volonteri, HGSS i vojska

Iz poplavljenih sela izvlače se životinje koje zbunjeno tumaraju ili su, još gore, ostale zatvorene u stajama, dvorištima ili na lancima. Jučer je izvučeno oko 30 pasa, nešto mačaka i manjih životinja, dok su se za brojne krave, ovce i ostale veće životinje pobrinuli većinom HGSS-ovci i vojska koji su za to nešto bolje opremljeni. Neumorna akcija traje i danas. Najviše volontera krenulo je iz Osijeka, ali ih ima i iz drugih mjesta.

Volonteri ističu da im trenutno najviše nedostaje vodilica za pse i transportera za mačke. ZOO City se ubrzo oglasio te objavio da donira brojne vodilice, ogrlice, transportere, posude za hranu i slično. Pomoć za životinje skuplja se širom zemlje. Volonteri na terenu javljaju da im još nedostaju: aktivni ugljen, rivanol, sredstva za dezinfekciju vode i sl.

> Kako sve možete pomoći ljudima i životinjama na poplavljenim područjima?

Stoka u klaonicu zbog zarazePodsjećamo, ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina najavio je da će stoka izvučena iz poplavljenih dijelova završiti u klaonicama kako bi se spriječilo širenje zaraze, ali udruge za zaštitu životinja neumorno rade kako bi životinje premjestile kod ljudi koji su im ponudili smještaj širom Hrvatske.

Pročelnik Stožera za zaštitu i spašavanje Vukovarsko-srijemske županije Zdravko Kelić rekao je jučer medijima kako je s poplavljenih područja Gunje, Račinovaca i Rajevog Sela u županjskoj Posavini do sada na sigurno prebačeno oko 7500 grla razne vrste stoke i domaćih životinja. Nalaze se na farmama u nepoplavljenom dijelu županije.

Iz Ministarstva poljoprivrede navode da je organiziran prijevoz strvina koje se već sakupljaju i postavljeni su kontejneri za odlaganje kako bi bile što prije neškodljivo uklonjene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

INFORMACIJE O ŽIVOTINJAMA, KAO I PONUDE ZA PRIVREMENA UDOMLJENJA, TRAŽITE I OSTAVLJAJTE NA SLJEDEĆIM STRANICAMA:

Azil Osijek volonteri

Gunja

Voda do grla

Pomoć životinjama u poplavljenim područjima

Udruga Rocco Vinkovci


 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara