Zašto je vaša mačka toliko aktivna noću i kako da to ublažite?

Zašto je vaša mačka toliko aktivna noću i kako da to ublažite?

Foto: Shutterstock

TAMAN kada vi utonete u san, vaša mačka spremna je za igru.
 
Ovaj scenarij poznat je svim vlasnicima mačaka. No, isto tako, većina vlasnika tada će pažnjom nagraditi takvo ponašanje svoje ljubimice, sve s ciljem da ju pokušaju umiriti. Također, vi ćete biti svjesni da time činite lošu stvar, ali kad očajno želite spavati, učinit ćete sve što je potrebno, zar ne? Razumijevanje ponašanja vaše mačke prvi je korak prema promjeni takvog ponašanja.
 
Mačke su noćne životinje po prirodi. Divlje mačke love tijekom noći, a domaće mačke zadržavaju tu tendenciju. To je također i posljedica tipičnog nedostatka dnevne aktivnosti vaše ljubimice, jer dok ste vi na poslu, ona će to vrijeme provesti uglavnom drijemajući. Kada vi dođete s posla, tada počinje njezin dan. Istraživanje ponašanja mačaka pokazuje da čak i mačke koje su razvile obrasce spavanja slične našima, i dalje se bude nekoliko puta tijekom noći. Ona je tada budna pa će skočiti na svaki vaš pokret u krevetu, pokušavajući postići to da se barem malo poigrate s njom.
 
Kako da potaknete mačku da noću spava?
 
Jednostavno zaključavanje spavaće sobe tijekom noći nije uvijek učinkovito, jer ona svejedno može grebati po vratima da ju pustite unutra. Najbolje rješenje je povećati razinu aktivnosti tijekom dana, kako bi spavala noću. To može biti jako teško, ako ste tijekom dana daleko od kuće, ali moguće je stvoriti okruženje, koje će povećati njezinu aktivnost:
 
1. Mjesto pokraj prozora
 
Osigurajte joj udobno mjesto pokraj prozora, kroz koji će moći gledati što se događa u vanjskom svijetu, zbog čega će manje spavati tijekom dana. Za nju će to biti kao za vas televizija, a sjetite se samo koliko ste puta ostali budni dugo u noć zbog nekog dobrog filma.
 
2. Hranilica za ptice
 
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Nabavite one koje možete nataknuti na prozore, jer će tako nešto privlačiti njezinu pozornost satima.

3. Usvajanje još jednog ljubimca
 
Ako ste u mogućnosti, razmotrite ovu mogućnost. To će definitivno smanjiti njezinu dosadu tijekom dana i povećati razinu aktivnosti, koja neće uključivati vas.
 
4. Igra
 
Igrajte se sa svojom mačkom u večernjim satima prije spavanja. Nabavite zanimljive igračke ii izmislite igre, koje zahtijevaju što više trčanja i skakanja.
 
5. Promijenite prehrambene navike
 
Ovdje postoje 2 promjene koje možete učiniti: prvi je da najveći obrok u danu servirate predvečer, kako bi potaknuli pospanost, a drugi da joj doručak servirate u što kasnijim jutarnjim satima, tako da ona očekuje hranu kasnije.
 
Savjet: Važno je da ignorirate vašu mačku tijekom noći. Ako to ne učinite, ona će misliti da je takvo ponašanje prihvatljivo pa će ga početi pojačavati. Iako mačke jesu noćne životinje, doista je moguće ublažiti tu njihovu aktivnost, a više sna za vašu ljubimicu, znači i više sna za vas.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara