Ako pušite u prisutnosti ljubimaca, evo zašto biste to trebali prestati raditi

Ako pušite u prisutnosti ljubimaca, evo zašto biste to trebali prestati raditi
Foto: Instagram

VEĆINA ljudi upoznata je s rizicima koje nosi ovisnost o pušenju. Iako su svjesni toga da dim cigarete negativno utječe na njihovo zdravlje, kao i na zdravlje osoba u blizini, često zaboravljaju da pušenje može imati negativne posljedice i za zdravlje njihovih ljubimaca, upozorava VCA Hospitals.

Pasivni pušači su oni koji udišu dim cigarete unatoč tome što je cigaretu zapalio netko drugi. Zbog toga i ljubimci postaju pasivni pušači, ako njihov vlasnik puši u njihovoj blizini.

Kod ljudi, pasivno pušenje povezano je s respiratornim problemima, poput astme i nedostatka zraka te kašljem i kihanjem. Respiratorne infekcije poput bronhitisa i upale pluća također su češće kod pasivnih pušača. Povećan je rizik od raka pluća, moždanog udara i bolesti srca.

Psi izloženi rabljenom dimu imaju više problema s očima, alergijama i respiratornih problema, uključujući i rak pluća. Studija na Sveučilištu Colorado State pokazala je da su psi koji žive s pušačima imali povećanu učestalost raka nosa. Zanimljivo je da je duljina nosa psa povezana s vrstom raka nastalog udisanjem dima cigareta.

Mačke koje žive u zadimljenom okruženju izložene su većem riziku od raka pluća, što ima smisla jer mačke imaju kratke nosnice. Mačke izložene pušenju imaju oko dva puta veću vjerojatnost da će razviti limfom, odnosno rak limfnih čvorova.

Kako bi se spasilo zdravlje životinja potrebno ih je ne izlagati dimu te ne pušiti u njihovom prisustvu. Preporučuje se potpuno odvikavanje od duhana.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara