Četiri rijetke planinske gorile ubijene u udaru munje

Četiri rijetke planinske gorile ubijene u udaru munje
Screenshot

ČETIRI planinske gorile, vrsta koja je na rubu istrebljenja, smrtno su stradale u udaru munje u nacionalnom parku u Ugandi, priopćila je u nedjelju udruga za očuvanje i zaštitu prirode.

Tri odrasle ženke i muško mladunče stradali su u nacionalnom parku Mgahinga na jugozapadu Ugande i nad njima je napravljena obdukcija tijekom koje su zamijećena teška oštećenja tkiva.

"Najvjerojatniji uzrok smrti je strujni udar uslijed munje", no točan uzrok će biti poznat za dva do tri tjedna, nakon laboratorijske obrade", priopćila je Udruga za prekograničnu suradnju Virunga (GVTC).

Stradale životinje su bile pripadnici skupine od 17 planinskih gorila poznate kao obitelj Hirwa koja je u kolovozu prošle godine iz nacionalnog parka Volcanoes u Ruandi prešla u nacionalni park Mgahinga.

"Ovo je jako žalosno. Potencijal triju ženki glede doprinosa očuvanju populacije je bio golem", kazao je izvršni tajnik udruge Andrew Seguva.

Godine 2008. bilo je tek 680 velikih čovjekolikih majmuna, ali zahvaljujući naporima za očuvanje staništa i patrolama protiv lovokradica, njihov broj je premašio 1000.

Zahvaljujući tim mjerama, 2018. su planinske gorile, podvrsta istočnih gorila, s "kritično ugrožene" vrste stavljene na popis "ugrožene" vrste na Crvenoj listi ugroženih životinjskih i biljnih vrsta.

Nacionalni park Mgahinga, koji obuhvaća sjeverne padine triju vulkana, dio je masiva Virunga koji dijele Ruanda i Demokratska Republika Kongo.

Taj je masiv jedno od najznačajnijih staništa na svijetu i jedno od samo dva mjesta na kojem žive planinske gorile.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara