Čopor norfolških terijera potamanio 730 štakora za 7 sati

Čopor norfolških terijera potamanio 730 štakora za 7 sati
123rf.com

GRUPA britanskih farmera koji se bave uzgojem svinja nedavno je imala ozbiljan problem s najezdom štakora. Spas im je pružio takozvani čopor pasa štakoraša Suffolka i Norfolka, koji su u roku od približno sedam sati eliminirali preko sedamsto štetočina, iznenadivši čak i vlasnike.

Čopor pasa štakoraša Suffolka i Norfolka je udruženje koje pruža besplatne usluge deratizacije u jugoistočnoj Engleskoj. Njihovi terijeri su obučeni loviti štetočine.

Na farmu svinja u blizini gradića Eye u Suffolku nedavno se obrušila horda štakora, od kojih su neki težili i čitav kilogram.

"Bilo je štakora veličine psa. Nevjerojatan prizor. Ovi psi su izuzetno hrabri i samo je čudo koliko su štakora uspjeli uhvatiti. Oni uživaju u tome", objašnjava Ed Cook, rukovoditelj udruženja.

Lov na štakore je u Ujedinjenom Kraljevstvu ozakonjen 2004. godine. Cook tvrdi da je ovo humaniji način za vršenje deratizacije od trovanja. Dok otrov štakore izlaže agoniji koja traje i do 48 sati, psi ih ubijaju za nekoliko sekundi (UNILAD).

"Ovdje je riječ o tradicionalnoj metodi uklanjanja štetočina, a samim time su i psi pametno upotrijebljeni. Terijerima nije potrebno više od četiri sekunde da usmrte štakora. Odgajamo ih baš u ove svrhe. Lov im je u genima. Ni ne moramo ih puno obučavati jer im instinkt govori da love i ubijaju štakore", priča Cook.

Ed Cook rukovodi čoporom pasa štakoraša Suffolka i Norfolka uz pomoć nekoliko kolega. Oni posjećuju farme koje se nose sa sličnim problemom. Smatraju da štakori predstavljaju ozbiljnu prijetnju jer šire zarazne bolesti i uzrokuju gubitak dobara farmerima, koji ovaj lov smatraju vrijednim nagrade.

Norfolški terijer punopravni je pripadnik obitelji terijera, manji od uobičajenog, ali ništa manje odvažan i živahan.

Norfolški terijeri su među najmanjima u grupi, kratkonogi, kompaktni i čvrsti. Ti su psi možda maleni, ali su bez sumnje i snažni. Ovi su psi nježni i odani svojim vlasnicima te će se rado sklupčati uz njih.

Međutim, treba napomenuti da ih se ne smije zamijeniti za psa za krilo. Norfolški terijeri su i dalje vrlo aktivni i najviše vole upustiti se u nove avanture što pokazuje i ova akcija. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara