Domaće mačke u Australiji godišnje ubiju 300 milijuna autohtonih životinja

Domaće mačke u Australiji godišnje ubiju 300 milijuna autohtonih životinja
Foto: Instagram

MAČKE kućni ljubimci godišnje ubiju 300 milijuna autohtonih australskih životinja. Svake godine uhvate i usmrte oko 8000 životinja po četvornom kilometru, objavila je udruga za zaštitu ugroženih vrsta TSRH, čije je istraživanje financirala australska vlada.  

Po vladinim procjenama, mačku ima oko 2,7 milijuna australskih domaćinstava, odnosno četvrtina ukupnog broja. Pošto ih otprilike pola ima više od jedne, smatra se da mačaka ukupno ima oko 3,8 milijuna. 

Po studiji, oko 1,1 milijun mačaka ne izlazi iz kuće pa nisu prijetnja životu u divljini. No njih 2,7 milijuna slobodno se kreće i lovi, što znači da svaka od njih godišnje u prosjeku ulovi 110 životinja - 40 guštera, 38 ptica i 32 sisavca. 

Njihov utjecaj najviše je koncentriran na urbane sredine, gradove i druga naselja, kaže se u studiji. 

Autori tvrde da ima puno dokumentiranih slučajeva po kojima je samo jedna domaća mačka bila odgovorna za pad broja pripadnika neke vrste na njezinom teritoriju. 

Mačke su tako, primjerice, krive za pad broja patuljastih naboruša (oposuma) na jugoistoku Novog Južnog Walesa i raznih vrsta guštera u predgrađima Pertha i Canberre. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara