Dubrovački azil za nezbrinute životinje bit će najbolji na svijetu

Dubrovački azil za nezbrinute životinje bit će najbolji na svijetu
12rf.com

DUBROVAČKI azil za nezbrinute životinje, vrijedan oko 14 milijuna kuna, bit će smješten na 20.504 četvorna metra, imat će kapacitet za 350 pasa, a po riječima dubrovačkog gradonačelnika Mate Frankovića, trebao biti jedan od najboljih na svijetu.

Osim prostora (tzv. boksova) za pse s prikladnom površinom za dnevno korištenje po najvišim standardima, vježbališne zone za istrčavanje te prostora za socijalizaciju i obuku pasa, planirani su i hotel za pse, veterinarska klinika, dio za 50 mačaka, kao i veliki parkovi s prostorom za jahanje konja i javne rekreacijske sadržaje. U posebnoj servisnoj zgradi svoj prostor će imati djelatnici, od veterinara do trenera i volontera.

Radovi na izgradnji planirani su za kraj godine, a azil će biti otvoren krajem 2020. godine.

Franković je na predstavljanju idejnog rješenja u utorak istaknuo kako je izgradnja azila zakonska dužnost Dubrovnika, a njime će upravljati posebna gradska ustanova s 35 zaposlenih.

"Otvorena je mogućnost da se zaposle i volonteri Društva za zaštitu životinja ako udovolje uvjetima jer imaju iskustvo, znanje i ljubav prema životinjama. Naravno da će moći nastaviti volontirati", rekao je Franković.

Veća kvadratura po psu nego za dijete

Poštovani su i primijenjeni svi zakonski parametri o potrebnom prostoru za pojedinu životinju. "Prije ćemo u novom azilu zadovoljiti uvjet potrebne kvadrature po psu nego u predškolskim ustanovama za dijete", kaže Franković.

"Projekt je lijepo uklopljen u okoliš i više izgleda kao edukacijski centar, a manje kao mjesto za zaboravljene životinje. Njime će se Dubrovnik moći pohvaliti pred međunarodnom javnošću", istaknuo je.

Nada se da će Društvo za zaštitu životinja, koje već desetljećima u nelegalnom azilu skrbi o nekoliko stotina životinja na brdu Žarkovica ponad Dubrovnika, prepoznati kvalitetu projekta i izvedbe radova.

"Ovaj projekt donosi tim životinjama bolje nego što danas imaju. Za to nosi odgovornost cijeli niz administracija, uključujući i moju”, naglasio je Franković i obećao da će Dubrovnik i dalje podupirati rad društva.

Azil će biti najveći u Hrvatskoj, a dubrovački gradonačelnik se nada da neće biti jedini u županiji.

"Nevjerojatno je da su svi napušteni psi oko Dubrovnika, a nigdje drugdje nema više od 150 pasa. Kako je moguće da su naši ljudi toliko nehajni? Treba educirati ljude, posebno djecu", poručio je Franković.

Nadamo se da će se u ovaj azil smjestiti i psi sa Žarkovice koji već godinama čekaju bilo kakvu pomoć i rješenje za kvalitetniji smještaj. Radi se o više od 300 pasa za koje se svakodnevno brine nekoliko volontera. 

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz kućne ljubimce, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: ljubimci.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara