Istraživanja pokazala da psi doista znaju kada im vlasnici lažu

Istraživanja pokazala da psi doista znaju kada im vlasnici lažu
Foto: Unsplash

ONO što vlasnici pasa znaju odavno nedavno je dobilo i službenu potvrdu - psi razumiju ono što im govorimo, pritom obrađujući informacije i dajući im smisao na sličan način kako ih obrađuju ljudi.

Lijeva polutka mozga obrađuje riječi, dok je desna zadužena za obrađivanje intonacije kojom se riječi izgovaraju. Nakon što obje polutke obave svoj posao, pas tek tada donosi zaključak ima li izgovoreno smisla ili ne.
Primjerice, ako psu kažete da je dobar, ali neutralnom ili negativnom intonacijom on će razumjeti što ste mu rekli, ali i znati da pritom vjerojatno niste iskreni! Sukladno tome će i reagirati. S druge pak strane ako mu kažete da je dobar, pritom koristeći veselu intonaciju, pas će znati da ste iskreni i nagradit će vas u najmanju ruku mahanjem repa.

Da bi došli do tog zaključka, znanstvenici sa Sveučilišta Eötvös Loránd u Budimpešti proveli su istraživanje u koje su uključili 13 pasa, istreniranih da mirno leže u MRI uređaju kojim im je skeniran mozak. Rezultati su pokazali da psi doista mogu razaznati kada im njihovi vlasnici govore stvari iskreno, a kada lažu. 

Isto tako, jedno japansko istraživanje otkrilo je kako su psi sposobni naučiti ne vjerovati ljudima koji lažu. Pa idući put kada dođe vrijeme za omraženi posjet veterinaru, a vi pokušate uvjerite svog psa kako ide na dotjerivanje, pripazite - vaš ljubimac to bi vam mogao itekako zamjeriti.

"Psi imaju sofisticiraniju socijalnu inteligenciju nego što smo mislili da imaju. Ona se razvila selektivno u njihovoj dugoj povijesti s ljudima", otkrio je doktor Akiko Takaoka, koji je sa svojim timom i proveo malo istraživanje. U njemu je sudjelovalo 34 pasa, njihovi vlasnici, ali i dva mala kontejnera. U jednom je bila poslastica, drugi je bio prazan.

U prvom od 3 eksperimenta, vlasnici su psima morali pokazati onaj koji je sadržavao poslasticu. U drugom vlasnici su psima morali pokazati sadržaj obaju spremnika, a zatim pokazati onaj prazni. U završnoj fazi, vlasnici su još jednom trebali istaknuti spremnik s poslasticom, baš kao u prvoj fazi, no ovoga puta psi su oklijevali.

Rezultat? Psi su puno manje vjerovali ljudima u fazi tri nego u fazi jedan. To sugerira da psi mogu raspoznati kada su prevareni i da znaju da ne smiju imati previše povjerenja, odnosno mogu naučiti da ne vjeruju osobi koja ih je prevarila. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara