Mogu li psi doista imati osjećaj krivnje ili tužnim pogledom izbjegavaju kaznu?

Mogu li psi doista imati osjećaj krivnje ili tužnim pogledom izbjegavaju kaznu?
123rf.com

AKO imate psa, dobro vam je poznat scenarij u kojem vaš ljubimac podvija rep, gleda vas ispod oka molećivim očima i povremeno spušta njušku i glavu. U tom trenutku uglavnom prestajete s korenjem psa i, misleći kako mu je užasno žao, popuštate bez obzira na počinjeno "zlodjelo". No jesu li psi doista svjesni svojih grijeha i osjećaju li oni krivnju? Na ovo pitanje znanstvenici su pokušavali odgovoriti više puta pomoću raznih eksperimenata. Znanstvenici smatraju kako ima dovoljno dokaza da psi mogu osjećati primarne osjećaje kao što su radost, tuga ili strah.

No sekundarne emocije poput krivnje i ponosa zahtijevaju određeni stupanj samosvijesti koji nalazimo kod primata. Darwin je primijetio da ponašanje koje uključuje spuštanje glave i izbjegavanje pogleda, a putem kojeg se manifestira krivnja, prisutno ne samo kod majmuna, već i kod vukova i pasa. No unatoč tome što psi spuštaju glavu i podvijaju rep kada naprave nešto što nisu smjeli, to nije dokaz da pas osjeća emociju koju nazivamo krivnjom.

Zašto? Zato što postoje istraživanja koja ukazuju na to da će psi pokazivati krivnju samo kako bi svoje vlasnike spriječili u daljnjem deranju i prekoravanju. Jedno je istraživanje pokazalo da šezdeset posto vlasnika priznaje da stišava ton čim vidi tužne oči svog ljubimca i podvijen rep. Isto tako, postoje istraživanja koja su pokazala da će psi pokazivati znakove krivnje čak i kad nisu krivi i to samo zato što ih je vlasnik izgrdio.

Dakle, stručnjaci kažu kako psi puno bolje poznaju svoje vlasnike, nego što mi ikada možemo poznavati pse. I baš zbog toga, psi vrlo lako nauče na koji način će smiriti svoje vlasnike. Ako je to podvijanjem repa i spuštanjem pogleda, oni će to napraviti čak i kada nisu napravili baš ništa. I za kraj, svaki se vlasnik našao u situaciji u kojoj je uhvatio psa na djelu. Nakon toga, neki od pasa uhvaćenih na djelu budu potišteni satima, a to je jasan znak da ipak osjećaju neku vrstu krivnje.

Odgovor na pitanje - mogu li psi osjećati krivnju kao mi - nije jednoznačan i trebat će nam još puno vremena da objasnimo ponašanje pasa u svim situacijama. Možda samo trebamo slijediti njihov primjer - "misliti srcem", spriječiti buku i ružne riječi kako god znamo i živjeti za ljubav. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara