Na Kornatima spašeni magarica i mladunče, netko ih je ostavio žedne na pustom otoku

Na Kornatima spašeni magarica i mladunče, netko ih je ostavio žedne na pustom otoku
Ilustracija: 123RF

NA pustom otoku Kurba Mala u kornatskom arhipelagu poljski turisti zapazili su napuštene i žedne magarce, a Slobodna Dalmacija javlja da su životinje spašene i na sigurnom.

Više veterinarske inspektorice Sandra Lambaša i Franka Petković, komunalna inspektorica Nikolina Skračić i načelnik općine Murter-Kornati Toni Turčinov zaputili su se na spomenuti otok danas u jutarnjim satima te su ondje naišli na mamu magaricu i njezino mladunče, koji su ušli u plićak i tražili vode čim su ih ugledali.

"Jako su pitomi. Ugledali su brod i odmah su došli u plićak, pratili su brodicu, kao da su jedva dočekali ljude. Valjda su naviknuli da im jedriličari koji slučajno naiđu daju hranu i vodu. Veterinarke su ih pregledale i ustanovile da su u općem dobrom stanju. Uhranjeni su jer po otoku ima zelenila, međutim problem je bio nedostatak vode", otkrio je Turčinov.

"Napušteni su, ali nisu u lošem stanju, ostavljena im je hrana i voda. S Nacionalnim parkom treba odrediti datum prijevoza do Tribunja. Naime, s tribunjskim načelnikom Markom Grubelićem dogovorili smo da će udruga Tribunjski tovar prihvatiti dva magarca. Teško će biti naći tko ih je ostavio jer nisu čipirani, ali treba sve napraviti da se ovakve stvari ne ponove. Ako netko ima magarce i ne želi ih više držati, neka se javi Općini i mi ćemo ih zbrinuti", dodao je i objasnio da su ljudi i prije ostavljali magarce na otocima da uginu, ali da ovo nije takav slučaj jer se radi o mladoj ženki i mladunčetu.

Naglasio je da su potreseni i zgroženi ovim nehumanim činom zanemarivanja životinja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara