Nova znanstvena potvrda: Psi mogu prepoznati je li čovjek sretan ili tužan

Nova znanstvena potvrda: Psi mogu prepoznati je li čovjek sretan ili tužan

 Foto: www.123rf.com/TheRoyal Society

ZNANSTVENICI s Lincoln Sveučilišta znanstveno su potvrdili ono što vlasnici pasa znaju odavno - psi mogu 'nanjušiti' emocije kako drugih pasa, tako i nas ljudi. Čak i onih koje vide prvi put u životu. Pokazala je to studija nedavno objavljena u časopisu Biology Letters.

Profesor veterine Daniel Mills, kao voditelj istraživanja medijima je objasnio kako je u istraživanju sudjelovalo 17 pasa koji su sjedili ispred ekrana na kojem su se pojavljivale fotografije drugih pasa. Jedna je prikazivala sretnog, a druga ljutog psa.

Istovremeno psima su puštani zvukovi pasa koji dočaravaju sreću i bijes. Njihov zadatak bio je spojiti zvuk određenog emocionalnog stanja s fotografijom tog stanja. Većina je u tome uspjela.


Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Kad su čuli lavež koji je zvučao sretno i uzbuđeno psi su se fokusirali na fotografiju 'nasmijanog' psa. S druge pak strane kad su čuli režanje fokusirali su se na fotografiju mrzovoljnog psa. Kad je zvuk bio neutralan podjednako su gledali obje fotografije", objašnjava profesor Mills koji smatra da je to dokaz da psi na temelju zvuka i slike mogu pročitati emocije drugih pasa.

Sličan pokus s gotovo identičnim rezultatima izveden je s prepoznavanjem ljudi i njihovih emocija.

Od prije je poznato kako je tako nešto pse moguće naučiti, ali to ovdje nije bio slučaj. Psi koji su sudjelovali u istraživanju fotografije i zvukove pasa koji su im prikazivani/puštani čuli su prvi put u životu.

Stručnjaci njihove reakcije pripisuju instinktima stečenim tijekom tisuća godina druženja s ljudima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara