Ovih šest stvari ne čine dobri vlasnici, jeste li vi jedni od njih?

Ovih šest stvari ne čine dobri vlasnici, jeste li vi jedni od njih?
123rf.com

LJUBIMCI, kao i djeca, zahtijevaju pozornost.

Pažnja je izrazito važna za njihovo fizičko i psihičko zdravlje, no vlasnici često čine pogreške koje mogu dovesti do brojnih problema u ponašanju. Izbjegavajte ih ako želite imati sretnog ljubimca.

1. Brzinska kupnja

Ljubimac vas može učiniti vrlo sretnima, no s vremenom može postati i velika obaveza kada nestane početna euforija. Ako ne znate kako se nositi s takvom odgovornošću, budite sigurni da će to vaša životinja osjetiti. Zato dobro razmislite prije nego što nabavite bilo kakvog ljubimca.

2. Udarci

Zaboravite na udarce, čak i kada uhvatite vašeg ljubimca na djelu. Takva vrsta kažnjavanja nema smisla jer jednak će učinak imati i povik "ne" ili "zločesti/a dečko/cura". Bitno je da koristite jedan te isti povik kako bi ga vaš ljubimac zapamtio i povezao što to znači. Tako ćete mu prenijeti svoje nezadovoljstvo.

3. Nepoštovanje pravila

Pravila ponašanja moraju postojati. Zamislite primjer u kojem vaš partner dopušta ljubimcu da dolazi u vaš krevet, a vi ga tjerate s njega. Kao rezultat toga vaš ljubimac će biti vrlo zbunjen i neće znati kako se ponašati. Sjednite s partnerom ili cijelom obitelji te zajednički raspravite o pravilima.

4. Nedostatak kretanja

Nedostatak kretanja za vašeg ljubimca može imati negativne posljedice pa može postati nemiran, destruktivan, hiperaktivan i neprijateljski nastrojen prema vama. Ako imate psa, morate znati da njemu dnevno trebaju najmanje dvije šetnje po trideset minuta. Ako je u pitanju mačka, obavezno odvojite deset do dvadeset minuta na dan da se poigrate s njom.

5. Previše poslastica

Korištenje slastica kao nagrada važan je dio treninga. No pretjerivanje s njima spada pod pogrešno ponašanje. One moraju potaknuti vašeg ljubimca da uči brže i bolje. Previše nagrada može uzrokovati gubitak vrijednosti kod vašeg psa. Koristite ih samo onda kad želite nagraditi zaista dobro ponašanje.

6. Dugotrajno ostavljanje

Svaki vlasnik ima svoje obaveze i normalno je ostavljati ljubimce same, no to ne bi trebalo biti dulje od nekoliko sati. Cjelodnevni izostanak može uzrokovati anksioznost i destruktivno ponašanje. Imajte to na umu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara