Potomak egipatskih mačaka na izložbama u Zagrebu

Potomak egipatskih mačaka na izložbama u Zagrebu
Foto: Savez felinoloških društava Hrvatske

U organizaciji Saveza felinoloških društava Hrvatske ovoga vikenda, 23. i 24. studenoga, održat će se dvije međunarodne felinološke izložbe. Zbog izuzetno velikog broja prijavljenih mačaka, preko 220, izložbe će se održati u CASINU Hrvatske lutrije u Zagrebu, Miramarska cesta 24. U Savezu ističu kako će se moći vidjeti preko 220 mačaka, čak 23 pasmine, a Europska mačka u Hrvatsku stiže nakon duge pauze od čak 15 godina.

Na izložbama će biti predstavljena i jedna od najstarijih pasmina kućne mačke, koja se smatra potomkom staroegipatskih mačaka, abesinska mačka. To je kratkodlaka, elegantna, dražesna i otmjena mačka jake osobnosti. Postoji velika sličnost u građi i izgledu između današnjih abesinki i mumificiranih mačaka pronađenih u iskopinama staroga Egipta. Izgledom odgovara prototipu modela kipa božice Bastet, vrlo štovane u starom Egiptu, a u Europu je stigla iz Etiopije 1868. godine i brzo stekla veliku popularnost na izložbama.

Zagrepčanka Katarina Orešković, koja upravo započinje uzgoj abesinske mačke u Hrvatskoj, priznaje kako je do mačića došla jako teško jer je krug uzgajivača veoma mali i komplicirano je dobiti mačku koja odgovara standardu i dolazi iz najboljih krvnih linija. Katarina ističe kako su abesinci nježne mačke divljeg izgleda i iznimno zanimljivog karaktera. Veoma su spretne, jako agilne te izrazito inteligentne. Jako su privržene ljudima, ali samo svojoj obitelji. Traže stalni kontakt i uvijek vas imaju na oku, moraju znati apsolutno sve što se oko njih događa.

Zanimljivo je što su s djecom izrazito nježni. Iako ne zahtijevaju veliki životni prostor, potrebno ih jednom dnevno dobro izigrati kako bi potrošili višak energije. Poznati su po svom karakterističnom krznu s više boja i nijansi. Veoma su elegantne mačke, iz šale ih se naziva manekenima mačjeg svijeta jer imaju poprilično visoke, tanke noge koje vode do elegantnog tijela, vrata i glave.

Izložba će za javnost biti otvorena od 11 do 20 sati u subotu te od 10 do 18 sati u nedjelju. Najatraktivniji dio programa oba dana je Best in Show, odnosno proglašenje najljepših mačaka izložbe, koji će u subotu započeti u 18 i 30 sati, a u nedjelju u 16 i 30 sati. Cijena jednodnevne ulaznice za odrasle iznosi 20 kuna, dok će djeca, umirovljenici i invalidi trebati izdvojiti upola manje. Također su u prodaji i obiteljske ulaznice, kao paket od 2 odrasle i 2 dječje ulaznice, za 50 kuna.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara