Proljeće je vrijeme alergija. Saznajte simptome i što možete napraviti

Proljeće je vrijeme alergija. Saznajte simptome i što možete napraviti
123rf.com

KIHANJE, grebanje u grlu, svrbež, curenje iz nosa... Pokraj lijepog vremena, proljeće sa sobom donosi i alergije. Utječu li alergije na naše ljubimce isto kao i na nas? Saznajte u nastavku.

Životinje su izložene istim alergenima u zraku kao i mi. Njih također pogađaju slični neugodni simptomi: curenje iz nosa i očiju, svrbež, kašalj, kihanje... Teži slučajevi obično uključuju i sekundarne bakterijske infekcije, koje mogu uzrokovati još češće češanje, prekomjerno grebanje, lizanje i trljanje.

Teži simptomi uvijek zahtijevaju veterinarski pregled. Promatrajte ponašanje vašeg ljubimca i pogledajte primjećujete li nešto neobično. Na primjer, pretjerano lizanje često se povezuje sa stresom, ali je i jedan od simptoma alergija.

Također, ako primijetite da vaš ljubimac ima neobičan ili neugodan miris (što može uzrokovati gomilanje bakterija na tijelu, unutar ušiju, u ustima ili naborima kože), gubi dlaku ili se neobično ponaša - vrijeme je za posjet veterinaru.

Postoji nekoliko stvari koje možete napraviti kako biste olakšali ljubimcu simptome. Obrišite ljubimca, naročito šape, svaki put kada se vraćate iz šetnje. Kupajte mačku ili psa blagim sredstvom za kupanje ili domaćim šamponom.

Veterinar može prepisati vašem ljubimcu antihistaminike, ali je važno ove lijekove davati životinji isključivo pod profesionalnim nadzorom. Također, prehrana obogaćena omega-3 kiselinama i probioticima može umanjiti simptome alergija vašeg ljubimca.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara