Rijetki albino pingvin prvi put predstavljen javnosti u poljskome ZOO-u

Rijetki albino pingvin prvi put predstavljen javnosti u poljskome ZOO-u
Screenshot

VRLO rijetka vrsta albino pingvina prvi je put predstavljena posjetiteljima Zoološkog vrta u Gdanjsku, a njegovi čuvari tvrde da je jedina ptica takve vrste u zatočeništvu.

Mladunče afričkoga ili takozvanog magarećeg pingvina izleglo se 14. prosinca, no osoblje Zoološkog vrta odlučilo je informaciju zadržati u tajnosti s obzirom na to da je bilo neizvjesno hoće li ranjivo novorođenče preživjeti. Zbog osjetljivosti je sve donedavno bilo pod veterinarskim nadzorom.

Iz ZOO-a kažu da bi ga u divljini ostali pingvini odbacili ili 'zatukli' zbog neobična izgleda te da ondje ne bi imao izgleda za preživljavanje.

"Da bismo zajamčili njegovu sigurnost, mladunče čuvamo u manjoj grupi od šest pingvina, među kojima su i njegovi roditelji. Oni su dio 70 afričkih pingvina gdanjskoga Zoološkog vrta", kažu predstavnici ZOO-a.

Spol ptice još nije utvrđen, no zna se da teži više od pola kilograma i da je visok 28 centimetara.

Direktor Zoološkog vrta Gdanjsk Michal Targowski u petak je kazao da u divljini "predatori najprije napadaju albino životinje, pa tako i albino pingvine". "Koliko znamo, u svijetu u zatočeništvu nema takvih primjeraka", kazao je s ponosom.

Pojasnio je i da ta vrsta životinje zahtijeva posebnu brigu jer su albino životinje osjetljivije od ostalih s obzirom na to da im nedostaje zaštitnoga tamnog pigmenta.

Isprva su on i njegovi kolege bili iznenađeni kada su shvatili da među 'štićenicima' ZOO-a imaju rijetko mladunče albino pingvina. Danas su neizmjerno sretni i ponosni na svoje bijelo mladunče.

Afrički pingvin je 2010. stavljen na popis ugroženih životinjskih vrsta zbog komercijalnog ribolova, nedostatka hrane i zbog zagađenosti okoliša.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom Članku vezanom uz kućne ljubimce, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: ljubimci.

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara