Samo u jednom danu spasili su ozlijeđenog srndaća, ježeve, vrane, golubove i grlice

Samo u jednom danu spasili su ozlijeđenog srndaća, ježeve, vrane, golubove i grlice
Azil Dumovec

DIVLJE životinje stradavaju svakoga dana, razlozi su različiti. Neke stradaju prometu, neke su ranjene od napada drugih životinja, a neke su mlade i nemoćne ili su ostale bez roditelja.

Damir Skok, ravnatelj Ustanove Zoološki vrt grada Zagreba, rekao nam je kako su prošle godine imali 1030 intervencija te su zaprimili 930 divljih životinja od kojih je 360 jedinki zaštićena vrsta.

Danas i jučer im je bio težak dan, kako smo naveli netko je izbacio tek okoćene štence u zagrebačkom Zapruđu, a jučer su pronašli na Slavonskoj aveniji u Zagrebu ozlijeđenog srndaća. Pretpostavljaju da ga je udario auto, no srne i srndaći nažalost često uginu od stresa, a ne od zadobivenih ozljeda.

Srndać je trenutno stabilan te se iz Ustanove nadaju da će biti dovoljno smiren da ga mogu operirati i sanirati prijelome i ozljede koje su nastale prilikom udarca.

Uz njega, zaprimili su i dva ježića od kojih jedan ima slomljenu zdjelicu, a drugi, pronađen na cesti, nema vidljivih ozljeda, no pothranjen je i dehidriran.

Tu su još i golubovi, grlice i vrane koje su također jučer zaprimili. Neke od ptica su ozlijeđene zbog napada drugih ptica ili mačaka, a dva mlada goluba su vjerojatno ispala iz gnijezda.

Damir Skok apelira na sve ljude koji pronađu ozlijeđenu divlju životinju da nazovu info centar i da ne diraju životinje kako ne bi nanijeli dodatnu štetu.  

Kontakt broj info centra Dumovec je 01/2008-354, a ako pronađete ranjenu životinju po noći, nazovite Centar 112 koji će vas spojiti s dežurnom službom.  

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara