Saznajte po kojim dijelovima tijela se psi vole maziti, a po kojima ne

Saznajte po kojim dijelovima tijela se psi vole maziti, a po kojima ne
123rf.com

IAKO je psima maženje jedna od najboljih nagrada koje mogu dobiti, oni ipak ne vole kada ih diramo po određenim dijelovima tijela. Razmjena nježnosti i dodiri mogu imati terapeutsko djelovanje za njih, ali i za ljude. Dodiri smiruju uzrujanost te smanjuju tjeskobu i depresiju. 

GDJE SE VOLE MAZITI?

Općenito, psi se obožavaju maziti po prsima, ramenima i bazi njihovog repa. Dodatna mjesta, koja podrazumijevaju njihovo zadovoljstvo ovom radnjom, uključuju vrat te područje između ušiju. No tu su i ona osjetljivija područja, gdje su vaše ruke manje dobrodošle, a to su: njihove uši, šape, vrh repa, vrh glave, njuška i trbuh. To ne znači da nijedan pas ne voli da mu dodirujete ta mjesta, no bilo bi dobro da ih izbjegavate ako primijetite čudno ponašanje vašeg ljubimca dok ga mazite po navedenim dijelovima.

Također, pokreti kao što je "čupanje" ogrlice vašeg psa kod njega mogu izazvati strah. Vaš ljubimac mogao bi ovu vrstu dodira shvatiti kao prijetnju, zbog čega bi mogao pokazivati znakove agresije ili pokušati pobjeći.

MAŽENJE KAO NAGRADA

Jedno istraživanje pokazalo je kako psi preferiraju maženje više nego verbalne pohvale kad je u pitanju nagrada za njihovo pozitivno ponašanje. Maženje tako pomaže u održavanju dobrih manira. No ponekad to nije dovoljno pa stručnjaci savjetuju kombinaciju maženja i vokalne pohvale za najbrže učenje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara